Lavanda – dašak mediterana u kontinentalnim uvjetima

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Da, dragi moji, ako imate tu sreću i u unutrašnjosti zemlje možete uzgojiti ovu predivnu mirisnu i nadasve jako korisnu biljku na svom vrtu. Koristi lavande su mnogobrojne. Osim što ćete privući masu korisnih kukaca navrt, osim što će ih biljke dok cvatu počastiti svojim privlačnim, mirisnim cvjetnim nektarom, ako ste iskreni ljubitelj prirode i biljnog svijeta, možete i sami uživati i prisustvovati ljepoti i mirisu ljubičastih klasova lavande, ističe naša Slađana S.

 

Vezane vijesti

Tuku ih, vrijeđaju i izgladnjuju

Trebaju li nam iskustva starijih?

A da se ne morate diviti samo cvjetovima lavande, ukoliko imate odrasle grmove s mnogobrojnim cvjetnim klasovima, iste možete ubrati i iskoristiti za mirisne cvjetne buketiće, mirisne vrećice, izradu domaćih eteričnih ulja, sapuna, krema,šampona ali i biljnih sokova i čajeva.

Čaj od lavande umiruje nervozu, djeluje općenito na cijeli organizam opuštajuće, bistri um i potiče cirkulaciju krvi u mozgu.

Najčešća sorta koja se sadi u kontinetalnim uvjetima je lavanda Budrovka. Ako odaberete pravu i kvalitetnu sortu imat ćete dugogodišnje, vjerne i mirisne pratioce u svom životu. Druge sorte poput španjolske ili francuske lavande na podnose naše kontinentalne zimske uvjete pa stoga ne računajte na to da ćete se dugo družiti s njima.

UZGOJ LAVANDE

Biljke lavande je vrlo lako uzgojiti iz reznica kada se orezuju odrasli grmovi, u osmom mjesecu. Uzmite samo lijepe, jake, ravne i zdrave zrele (s drvenastim dijelom) reznice. Ukorijenjujte ih u običnoj mekoj crnoj kupovnoj zemlji (kompostu). A kako biste bili sigurni da će se bar jedan dio vaših reznica primiti, uzmite neki univerzalni hormonski pripravak, napravite ga sami ili još jednostavnije riješenje – ukorijenite reznice uz pomoć meda. Dok je još lijepo toplo, reznice, svoje buduće sadnice držite u laganoj polusjeni, a kad već dovoljno zahladi, najbolje ih ukopajte s teglama u zemlju u zaštićenim uvjetima, odnosno plastenicima i dobro ih ubundajte agrotekstilom ukoliko imate negrijane plastenike.

Ako pak imate grijane plastenike, onda zanemarite sve ovo navedeno, samo ih postavite unutar plastenika i pazite da novim budućim biljakama povremeno održavate vlažnost zemlje i zraka (orošavanje) kako se ne bi osušile i uginule. Do proljeća ćete imati žive biljčice koje ćete do prvih lijepih toplih dana još malo držati u zaštićenim uvjetima, lagano prihraniti, a onda kako vas volja – da li ćete ih odmah s proljeća i s prvim stabilnim uvjetima, saditi van na otvoreno …. ili ćete ih do jeseni pustiti da žive u teglama pa ih u 9. ili 10. mjesecu presaditi van na otvoreno i stalno mjesto.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?