SADNICE PAPRIKE

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Sadnja paprike započinje kada to dopuste vremenske prilike, na dobro pripremljeno tlo te nakon gnojidbe.

Sadnja iz sjemena

Sjeme se u ožujku sadi u male posude po izboru (teglice, stiropor, karton,…). Na kraju svibnja kada prođu opasnosti o kasnih proljetnih mrazeva, presađuju se u vrt. Vole toplinu i vlažnu zemlju, pa ih treba redovito zalijevati. Kaljenje rasada obavezno se provodi 10 – 15 dana pred sadnju, poznatom metodom (smanjeno zalijevanje i pojačano provjetravanje i otkrivanje rasada).

 

 

Sadnja sadnice

Tlo spremno za sadnju mora biti zasićeno vodom do 80% poljskog vodnog kapaciteta na dubini od 15 – 20 cm. Može se saditi na gredice ili na ravnu površinu. Međuredni razmak bi trebao biti 50-60 cm, a unutar redova oko 40 cm.

U kontinentalnim područjima paprika se uzgaja iz presadnica. Po m2 potrebno je od 7 – 8 presadnica. Rasađivanje na otvorenom počinje onda kada je tlo dovoljno toplo (13°C je temperatura na kojoj paprika klije), kad prestane opasnost od kasnih mrazeva i kada se na biljkama razviju dva stalna listića. Sadnice se sade do dubine prvih pravih listova, a neposredno nakon sadnje se zalijevaju.

SADNICE RAJČICE

Uzgoj u vrtu

Prvi put se natapa prilikom presađivanja. Slabo zasušivanje biljaka tijekom najtoplijih sati nije opasno i ne znači da je potrebna voda, stoga s idućim natapanjem ne treba žuriti. Međutim, postoje tla koja se brzo suše i u takvim uvjetima potrebno je biljke natapati nekoliko dana nakon prvog natapanja i to kada se presađuje. Ukorjenjivanje traje do dva tjedna i ovisi o vremenskim prilikama. Do drugog natapanja paprika se okopa. U početku je natapanje rjeđe i umjereno, a tlo se nakon svakog natapanja rahli, čime se održava povoljan režim vlage. Do početka sazrijevanja nije potrebno prečesto natapati. Kada počinje berba, natapa se često. Može se natapati odozgo (umjetnom kišom) ili natapanjem brazdi.

Uzgoj u stakleniku

Uzgoj sadnica za staklenik odvija se kao i za uzgoj na otvorenom. Zemlju u staklenicima treba obavezno svake godine dezinficirati. Sadnice se siju u listopadu i studenom, a sadnja počinje u siječnju odnosno veljači. Sadnice se siju na međuredni razmak 30 – 40 cm i 30 – 35 cm u redovima u ranije napravljene udubine odnosno gnijezda. Noćna temperatura trebala bi biti 17°C, dok bi dnevna trebala biti 22°C. Odmah nakon sadnje treba započeti s kontrolom takve temperature. Sa zalijevanjem ne treba pretjerivati, obično se prvi put nakon presađivanja zalijeva nakon 10 – 12 dana.

Uzgoj u posudama

Posude u kojima odlučite saditi papriku mogu biti zemljane, drvene, plastične ili od nekog drugog materijala po vašem odabiru. Optimalna dubina posude je 70 do 100 cm. Na dno se stavi drenažni sloj koji može biti bilo koji prozirni materijal (poput kamena ili glinene krhotine), a zatim vrtnu zemlju. Sadnicu treba poduprijeti kolcem kao i kada se sadi u vrtu, a tijekom rasta trebalo bi ju nježno privezati tkaninom.piše vrtlarica.hr

Tlo

Zahtjeva lakša tla bogata humusom, neutralnog pH 6,5 – 7 i koja se odlikuju dobro usklađenim vodozračnim odnosima. Uzgoj na kiselim tlima (ispod pH 6) moguć je uz obavezno vapnjenje tla. Paprika zahtijeva uzgoj u plodoredu i ne smije se u uzgoju na istoj parceli pojaviti prije nego što prođe 4-5 godina.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?