Vrtovi za starije građane s jednostavnom njegom

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Vrtovi za starije građane s jednostavnom njegom

Kako starite, možda ćete se osjećati skloni odricanju od svog voljenog vrtlarenja u prošlosti jer fizička aktivnost postaje sve teža. Vrtlarenje za starije osobe može se učiniti previše napornim. Ali nemojte odustati!

Uz pomoć nekih vrlo korisnih alata i savjeta možete se nastaviti baviti vrtlarstvom i do svojih zlatnih godina. Iako vrtlarstvo vašu kuhinju može opskrbiti ukusnim povrćem i voćem, u slučaju starijih građana dodatne prednosti vrtlarenja postaju još važnije. Rasadnici i vrtni centri prate posebne potrebe starijih vrtlara.

Naime, brojni su vrtlarski alati za starije osobe i metode koje pomažu vrtlaru koji proživljava pohod vremena. Vrtlarske aktivnosti starijih osoba mogu zahtijevati neke prilagodbe i znanje o starijim pristupačnim vrtovima.

Stvaranje vrta za starije osobe

Niska izdržljivost i ograničena pokretljivost dva su od najvećih utjecaja starenja. Kontinuirano uživanje u vrtu može se umanjiti ako je teško zaobići se ili je rutina posla prevelika. Međutim, postoje neke jednostavne stvari koje se mogu učiniti kako bi vrt postao vaše mjesto za relaksaciju i uživanje.

  • Odaberite biljke koje se lako uzgajaju i koje podnose teške uvjete.

  • Izgradite povišene gredice koji imaju dovoljno mjesta sa svih strana.

  • Postavite stolice ili odmorišta oko sebe kada stvarate vrt za jednostavnu njegu.

  • Vrtovi za starije građane trebali bi biti jednostavni i sadržani, s ogradama kako bi se osigurala sigurnost.

  • Osigurajte staze kojima će šetači, štapovi ili invalidska kolica biti jednostavni.

Vrtlarski alati

Naime, stanja poput artritisa, čine alate za držanje bolnim ili čak nemogućim. Postoje ručke od pjene koje možete dodati postojećim alatima kako biste omekšali ručke i dodali vuču. Istezanje također postaje problem, ali ga je lako riješiti bezbroj “hvatača” i produžnih stupova. Mogu se koristiti iz sjedećeg položaja.

Ručke jarkih boja osnovni su vrtlarski alati za starije osobe koje počinju imati problema s vidom. Možete ih jednostavno izraditi pomoću šarene biciklističke trake ili čak dostupnih trakastih traka s više nijansi.

Jedan od najkorisnijih predmeta za starijeg vrtlara su spremnik za držanje alata i laka kolica za premještanje težih predmeta.

Vrtlari s popločanim dvorištima imaju koristi od spiralnih crijeva koja možete pričvrstiti na svoju kuhinjsku slavinu. Oni pomažu u sprečavanju ozljeda koje bi mogle nastati izvlačenjem teških posuda za zalijevanje.

Savjeti za sadnju vrtova

Poznato je kako uživanje u vrtu kasno u životu pruža više od zdravstvenih blagodati. Starije osobe obično imaju fiksne prihode i možda će si teško priuštiti neke potrepštine. Uzgoj hrane u vrtu rasterećuje vaš kućni budžet i osigurava vam zdrave i kvalitetne namirnice.

Sjeme nije skupo, a postoje metode jednostavne sjetve za starije vrtlare. Koristite vrtlarske alate za starije osobe kao što su štrcaljke za sjeme, traka za sjeme i sjeme s umiješanim tlom.

Kad je spretnost problem, koristite presadnice koje su dovoljno velike da ih možete uhvatiti i ugraditi u povišene gredice.

Vrlo je rizična i pristupačna metoda vrtlarenja za starije osobe vrtlarenje u kontejnerima. Spremnici trebaju biti na kotačićima ili postoljima radi lakšeg kretanja i izrađeni od laganog materijala.

Vrtlarske aktivnosti

Centri za starije i udruge umirovljenika ističu se pružanjem vrtova dostupnih starijim osobama.

Uz malo razmišljanja i planiranja mogu se osigurati sigurni i produktivni vrtovi za starije osobe.

Svjesnost o svim pozitivnim učincima vrtlarenja samo pruža daljnju motivaciju za hobi koji već znate i volite. Ali kao poznavanje pravih savjeta i alata može učiniti sve da vaš vrt i zdravlje stariji vrtlar, iskoristite na najbolji mogući način.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?