Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

NACIONALNI DAN INVALIDA RADA, 21. OŽUJKA

 

Zagreb, 21. ožujka 2022. godine. Nakon dvije godine bez prigodnog obilježavanja uživo, već samo on-line, čemu je kumovala aktualna pandemija, Udruga invalida rada Zagreba ove će godine ponovno obilježiti Nacionalni dan invalida rada uživo u ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine, na Trešnjevačkom trgu, u vremenu između 14,00 i 15,00 sati i u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba, Nova cesta 86, od 15,3o sati.

Uz prostorije Udruge invalida rada Zagreba, na Novoj cesti 86, odabran je Trešnjevački trg imajući na umu i dalje aktualna ograničenja okupljanja i druženja. Tom će prilikom će zaposlenici Udruge invalida rada Zagreba prolaznicima dijeliti narančaste ruže s prigodnom porukom. Upravo su ruže simbol invalida rada jer pristup tim divnim cvijetovima zahtijeva povećan oprez zbog njihovih oštrih trnova. S takvim bi oprezom svi morali postupati i na svojim radnim mjestima da bi izbjegli nastanak oštećenja i ozljeda koja mogu dovesti do invaliditeta. Narančasta je pak boja specifična za Udrugu invalida rada Zagreba, boja koja svojom toplinom budi entuzijazam i u onim najtežim trenucima dok ćete sadržaj poruke sami otkriti kada nam se 21. ožujka pridružite na Trešnjevačkom trgu, barem samo u prolazu. Nakon tog dijela druženja na otvorenom prostoru, obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada nastavit će se u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba gdje će od 15,30 sati biti otvorena izložba radova s radionice digitalne fotografije “Stepenice”.

„Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana invalida rada odlučili smo se slučajnim prolaznicima na Trešnjevačkom trgu uljepšati dan dijeleći im narančaste ruže s prigodnom porukom. Posebno nas raduje činjenica da nakon dvije duge i teške pandemijske godine ponovno imamo priliku okupiti se i upoznati javnost s problemima svoje populacije koji u recentnim tegobnim vremenima nisu nestali, premda su fokus javnosti zauzeli neki drugi problemi. Stoga pozivam i Vas da nam se 21. ožujka 2022. godine od 14,00 sati pridružite na Trešnjevačkom trgu, da se pritom upoznate s Udrugom invalida rada Zagreba i da kući poneste narančastu ružu sa snažnom porukom jednakosti.“ – Izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica Udruge invalida rada Zagreba.

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom. Povijest dana veže se uz događaje iz 1965. kada su u Belgiji u rudarskoj nesreći nastradale 262 osobe.

Statistički gledano, prema dostupnim podacima na dan 31.12.2021. godine, 95.641 invalid rada bio je registriran u Republici Hrvatskoj, što predstavlja visokih 16,32 % ukupnog broja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Na isti dan, u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bilo ih je registrirano njih 22.787, odnosno 23,83% ukupnog broja invalida rada u Republici Hrvatskoj.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?