Kako žive OSI? “Državu boli briga, nema njegovateljica, ostavljeni smo na brisanom prostoru”

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Hrvoje Belamarić u Točki na tjedan komentirao je način na koji sustav brine o ljudima s invaliditetom.

“Najavljujem da idem u veliku bitku za zakon o socijalnim uslugama u kućama. Kad ti umre netko tko ti je pomagao, ostavljen si sam na brisanom prostoru”, govori Belamarić objašnjavajući da je bio ostavljen na milost i nemilost samom sebi nakon što mu je prije tri tjedna umrla sestra koja se brinula u njemu.

Od sustava se može nešto zatražiti samo preko udruge koje on nije član, govori.

“Sljedeći natječaj će ići u devetom mjesecu, to znači da bih ja sredinom desetog dobio asistenta. Dotad se moram snaći, Moram moliti prijatelje, susjede, Zagreb je naš i Možemo”, govori Belamarić.

Kaže da postoji i mogućnost dolaska gerontodomaćice koja može pospremiti stan, ali ga ne može dizati. Njemu, govori, treba pomoć upravo u ustajanju i oblačenju.

Belamarić koji je bio kandidat na listi Možemo kaže da ta stranka ima u planu kako riješiti ovo pitanje. “Postoji radna skupina koju sam upozorio da moramo raditi socijalne usluge u kućama. Zaboravljamo da invalidi ostaju bez podrške u malim mjestima. Ja sam sretan jer sam u Zagrebu, imam poznanstva i mogu doći do ljudi. Što s onima koji ne mogu doći do ljudi?”, govori. Dodaje da mu je zamjenica pravobraniteljice rekla kako stotinjak osoba s invaliditetom godišnje ostane bez ikakve podrške. “Mi nemamo razvijen sustav podrške osobama s invaliditetom. Mi trpamo ljude u domove i čekamo da tamo umru. Meni Ustav govori da imam pravo na kretanje, na rad. Ja radim, ali ima osoba s invaliditetom koje žive s 1000 kuna. Kako će on platiti nekoga da mu pomogne?”, pita se.

“Zvučat će grubo, ali nas ili treba maknuti ili nam omogućiti izbor biranja što mi hoćemo u životu”, kaže.

“Budimo realni. Vladu boli briga, državu boli briga”, kaže Belamarić dodajući: “Meni je tragično što mi ne razumijemo da ćemo svi kad-tad doći u situaciju u kojoj sam ja.”

“Njegovateljica nema dovoljno”, kaže.prenosi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?