Osobe s intelektualnim poteškoćama imaju pravo na život u lokalnoj zajednici

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Aktivan život osoba s intelektualnim poteškoćama u lokalnoj zajednici pravo je koje im pripada, ali u našoj zemlji i dalje se potencira njihov boravak u institucijama zatvorenog i poluzatvorenog tipa.
Osobe s intelektualnim poteškoćama ne moraju i ne trebaju biti smještene u institucijama zatvorenog tipa nego  trebaju imati jednako pravo kao i svi ostali građani uživati slobodu i biti aktivni članovi društva.
SOCIJALNO INKLUZIVNO DRUŠTVO
Osobama s intelektualnim poteškoćama potrebni su od asistenta, socijalne radnice, i drugih struka koji im daju podršku i trebaju da  budu njegovani i zaštićeni.
Kada je u pitanju deinstitucionalizacija i povratak osoba iz ustanova u lokalnu zajednicu, u praksi to znači da mladi ljudi koji su godine proveli u instituciji izlaze iz sredina koje su ograničavajuće za uživanje prava poput slobode i prava na izbor i donošenje odluka. Nažalost, s druge strane i lokalna zajednica može biti vrlo ograničavajuća sredina ukoliko nema razvijenu svijest o osobama s invaliditetom. Cilj i ujedno najveći izazov deinstitucionalizacije je kreiranje najmanje ograničavajuće okoline u kojoj bi svaki pojedinac imao priliku da ostvaruje svoj puni potencijal u skladu sa svojim mogućnostima.

Osobe s intelektualnim poteškoćama imaju pravo na život u lokalnoj zajednici

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?