KORIJANDER: Recept za pripremu čaja

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Korijander je biljka koja ima izuzetno pozitivne učinke na zdravstveno stanje čovjeka, ali poznata je i po specifičnom mirisu te se stoga koristi i kao začin u raznim jelima. Često možemo čuti o blagodatima ulja korijandera, naime isto sadrži razne tvari (kiseline) kao što su Linalol, Borneol, Limoen, Geraniol i Pineol. Bogato je eteričnim uljima i organskim kiselinama. U korijanderu također nalazimo mnoštvo proteina i vitamina C.

Sadrži velike količine željeza

Prvo što nam padne na pamet kada pomislimo na manjak željeza jest anemija. Ova biljka se lako apsorbira u krv te ima direktne učinke na anemiju baš zbog velikih količina željeza te vitamina C koji je potreban radi apsorpcije željeza u krvi. Uz to je pogodna za detoksikaciju jer veže na sebe toksine i teške metale koje potom tijelo izbacuje iz organizma.

Pomaže pri uklanjanju suvišne tekućine iz tijela

Ranije spomenute Cineol i Linolan, kiseline koje nalazimo u korijanderu, su veoma učinkovite kod oteklina jer uklanjanju suvišnu tekućinu iz tijela. Stoga se korijander koristi kada osoba pati od reume, artritisa, anemije ili lošeg rada bubrega, a sve iz razloga suvišne tekućine nagomilane kao posljedica navedenih bolesti.

Pomaže u regulaciju inzulina u krvi

Korijander djeluje stimulativno na endokrine žlijezde, na taj način pomaže pri estrakciji inzulina iz gušterače te posljedično u regulaciji šećera u krvi. Također je značajan utjecaj korijandera na regulaciju kolesterola.

Stimulira rad probave

Korijander pomaže u pravilnom funkcioniranju probavnog sustava. Sadrži eterična ulja koja pomažu pri izlučivanju probavnih sokova i raznih enzima a sve u korist rada probave. Također je djelotvoran u sprječavanju i liječenju dijareje.

Koristi se za osvježavanje daha

Poznato je antiseptičko i antimikrobno djelovanje ove biljke, samim time što ubija razne mikrobe, pomaže pri osvježavanju daha ali i pri sprječavanju raznih rana u ustima ili čak cista usne šupljine.

Pogodan je za uspostavljanje pravilnog menstrualnog ciklusa

Osim što ublažava neugodne tegobe menstruacije, pomaže čak i pri uspostavljanju pravilnog menstrualnog ciklusa. Takvo djelovanje se može pripisati u velikoj mjeri tome što stimulira lučenje endokrinih žlijezda.

Značajna je učinkovitost ove biljke kod raznih kožnih bolesti

Kao što smo ranije napomenuli, korijander ima antiseptičko, dezinfekcijsko, antioksidacijsko i detoksikacijskog svojstvo. Takvo djelovanje je izuzetno povoljno za tretiranje suhe kože, gljivica, ekcema i drugih bolesti kože.

 Kako se koristiti

Korijander možete koristiti svjež, zbog svoje jake arome daje poseban štih jelima. U Europskoj kuhinji se preferira korištenje u osušenom obliku koje ipak ima blažu aromu. Od njega možete praviti čaj ili ga dodati u razna jela poput juhe, maneštre, tjestenine, rižote te razne salate.prenosi

Slijedi recept za pripremu čaja od korijandera koji je drevni tretman za liječenje mnogih bolesti.

1.Sjeme korijandera stavite u šalicu

2. Napunite šalicu kipućom vodom.

3. Ostavite da odstoji 5 minuta.

4. Pomoću cjedila izlijte čaj u drugu šalicu.

5. Čaj od korijandera je spreman! Najbolje ga je piti dva do tri puta dnevno. U čaj možete nadodati koju krišku limuna te ga na te ga na taj način učiniti ukusnijim. U ovim ljetnima danima ga možete ohladiti i dodati kockice leda te stvoriti piće koje će vas rashladiti a u isto vrijeme održati hidratiziranima.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica