Roditeljstvo s MS-om: 3 velike kvalitete koje djeca mogu naučiti

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Svaki roditelj zna da odgajanje djece dolazi s mnogim nagradama i mnogim izazovima. Kako se djeca razvijaju, stalno morate učiti nove stvari i prilagođavati se promjenjivim situacijama. To može biti kao na vrtuljku: mješavina neopisive, bezuvjetne ljubavi, izazova i brige. Puno briga uglavnom.

Kronična krivnja
Biti roditelj s kroničnom bolešću donosi svoje poteškoće, a većina ih je uglavnom utemeljena na krivnji. Krivimo sebe nekako, da mi nismo dovoljno dobri, kad iznevjerimo svoju djecu jer im ne možemo pružiti djetinjstvo koje gledamo na TV-u i u časopisima. Znate, ono gdje roditelji satima trče sa djecom po šumi ili gdje cijela obitelj juri po plaži sa zmajem. Stotine slika roditelja kako bacaju svoju djecu u zrak, nose ih na ramenima i mnoštvo drugih energičnih stvari od kojih osobe s MS-om imaju noćne more.

A što ako vam kažem da biti kronično bolestan roditelj može biti uistinu pozitivna stvar za vašu djecu? Što ako vam kažem da zapravo uopće možete izvesti stvar kao fenomenalno roditeljstvo?

Dobre stvari nadmašuju loše
Jednostavno volim popise, pa sam napravio jedan, iznoseći prednosti i nedostatke roditeljstva s MS-om. Tako sam shvatio da ima puno više pozitivnih nego negativnih stvari, bar kada je u pitanju roditeljstvo s MS-om.

S negativne strane gledano, istina je – borimo se s mnogim fizičkim ograničenjima.

Sve što radimo moramo planirati vrlo pažljivo, s većim brojem odmora koje trebamo uzeti u obzir. Jako nam je frustrirajuće kad zaboravimo neke školske stvari i čini se da smo uglavnom neorganizirani. Međutim najveći izazov za nas je neizbježna buka koju djetinjstvo nosi. Čini nam se da to danas teško podnosimo i moramo se kloniti tih situacija mnogo više nego što želimo.

Iako bi većina njih zvučala poznato većini roditelja, a posebno onima s MS-om, njima se može upravljati vrlo jednostavno. Dane planiramo na način da ih učinimo podnošljivijim. Uvijek moramo nositi dnevnik kako bi si pomogli prevladati svoju zaboravnost a kad stvari postanu preglasne, povlačimo se u tihu sobu u kojoj se mogu sabrati.

3 važne kvalitete koje djeca uče:
Uvjeren sam da djecu ne treba pretjerano zakloniti od stvarnog života. Mislim da nema smisla uvjeravati ih da za njih sve treba biti savršeno dok ne odrastu. Kako će se oni drugačije pripremiti za stvarni svijet? Očito bi to trebalo činiti na način koji odgovara njihovoj dobi, ali čvrsto vjerujem da će djeca imati velike koristi kada nauče sljedeće:

• Empatija
Najvažnije što naša djeca nauče od nas jest biti suosjećajan s nekim manje sretnim od njih. U redu je da vide vašu borbu. Ne kažem da biste trebali s njima dijeliti svoje najdublje i najmračnije strahove, ali mislim da u nema nikakve štete ukoliko znaju da su vam sposobnosti drugačije da ste manje sposobni nego drugi. Nadam se da ću svoje djete naučiti da bude tolerantno prema svima sa različitim sposobnostima i da vidi osobu koja stoji iza tog invaliditeta.

• Prilagodljivost
Kako se nosimo sa nevoljama jedna je od najvažnijih stvari u životu i velika životna lekcija koju možemo pružiti našoj djeci. Ako smo otvoreni za to, možemo ih naučiti da budu jaki kada im čips ispadne. Nadam se da ću nadahnuti svoje djete da se bori protiv svega što mu prođe kroz glavu tog trenutka. Još važnije, da shvati da se ne krijem kad mi se stvari loše poklope i da me razumije kad se borim s tim. On treba naučiti da je u redu ne biti dobro. Da razumije da mi treba vremena za brigu o sebi. Nadam se da će mu to učenje od rane dobi kako uspijeti i u teškim vremenima omogućiti da se nosi s onim što život bude bacio na njega.

• Nezavisnost
Kako se djeca razvijaju, postaje im vrlo važno da osjete dozu neovisnosti. Oni vole da im se vjeruje i da rade neke stvari sami. Možete primjetei kako djete stvarno napreduje kada mu dodijelimo nove odgovornosti. Vole vam pomagati u teškim zadacima. Zamolite ga da brzo potrči stubama da vam donese nešto što ste zaboravili . Ono također razumije da se vi trudite raditi osjetljive i precizne stvari s drhtavim rukama, tako da vam voli pomagati u tome. To mu pomaže mu da bude siguran u samostalnom obavljanju zadataka, a brzo će otkriti koliko u stvari uživa u vješanju rublja! Samo, nemojte mu još to reći …

Djeca su mnogo otpornija nego što mi to općenito mislimo. Ako im objasnite na način na koji oni to mogu razumjeti, mogu se nositi sa problemima iznenađujuće dobro. Osim toga, postoje mnoge lekcije koje ono treba naučiti od roditelja a te lekcije ne moraju i ne mogu biti uvijek zabavne. Dijete vam je sigurno glavni životni prioritet i nadam se, ne samo zbog vaše bolesti, naprotiv nego da će upravo zbog nje odrasti u suosjećajnog, upornog i neovisnog te kvalitetnog čovjeka.

Autor:Ivan Novak

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?