TREBA LI UOPĆE GLASATI?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Definicija demokracije je da je ona pluralistički sustav koji se temelji na direktnoj ili indirektno volji glasača.Vjerojatno su mnogi od vas imali prilike čitati tekstove ili slušati o konceptu koji se naziva “pravo glasa”.
Naime često puta termin izbori povezujemo za početke građanskih država proizašlih iz građanskih revolucija u Europi no to je daleko od istine. Izbori nisu izum građanskog društva, oni postoje otkada postoje organizirane ljudske zajednice. Čak i neke visokodogmatske i zatvorene strukture kao što su religijski sustavi unutar sebe funkcioniraju kroz izbore. Recimo u rimokatoličkoj crkvi se “izabiru” kardinali i Papa, u judeizmu se “izabiru” vrhovni rabin. Jednostavno dok je svijeta i vijeka izabrat će se neki reprezent ili vođa no uđimo malo dublje u smisao koncepta izbora.

Građani drugog reda

 Rezultat izbora temeljen je na volji većine (bilo relativne ili apsolutne). Kada  gledamo kroz neku svakidašnju prizmu to nam se čini sasvim u redu i onako kako bi to trebalo biti. Ipak može li to biti pravedno? Što sa onom “manjinom” čiji odabir nije usvojen? Znači li to da samim činom izbora oni koji su u “manjini” postaju manje važni, da ne kažem građani drugog reda?
 Svaki čovjek je zasebna jedinka koja ima svoje partikularne interese. Udružen u neku grupu čovjek neke od tih partikularnih interesa može zanemariti da bi ostvario neke benifite pripadnosti toj grupi i sama ta činjenica zapravo može dovesti do manipulacije. Danas kada bi trebali biti na najvišem stupnju ljudske svijesti mi zapravo elementarno rušimo tu razinu manipulacijom partikularnim interesima. Izbori postaju jedinstveni aparat kojim se zapravo potvrđuje manipulacija. Čak štoviše izlaskom na izbore vi dajete sami svoju potvrdu da ste spremni na manipulaciju vašim osobnim interesima.

Gorka nezahvalnost  političara

Pogledajmo to na primjeru umirovljenika.
Statistike kažu da najučestalija izlaznost glasača u RH je upravo ona građana u dobnoj skupini iznad 65g. Ako bi logički rezonirali to bi trebalo značiti da bi izabrani političari trebali upravo najviše računa voditi o toj dobnoj skupini. Svjedoci smo da se prava umirovljenika sa svakom novom garniturom političara na vlasti zapravo smanjuju.
 Ovaj tekst vas ne poziva da odustajete od vašeg prava na glasovanje. Uostalom to je vaše pravo no u svakome trenutku morate biti svjesni da je to pravo koje vam daje sustav. Kada dajete svoj glas trebate biti svjesni da time osobno dajete svoju potvrdu sustavu ma kakav on bio. Ako ste spremni dati svoju potvrdu sustavu onda morate biti spremni i na konzekvence koje sa sobom nosi djelovanje u sustavu.
Čovjek može participirati u ljudskoj zajednici bez obzira na sustav svojim radom i odnosom prema drugim ljudima.
Dejan Šipov, Treća dob
Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave