Što određuje financijsku pismenost?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

pexels-pixabay financija pismenost, novac

Što određuje financijsku pismenost?

S obzirom na sve veću kompleksnost kao i povećanu potrebu za financijskim proizvodima, čini se kako su adekvatne razine financijske pismenosti neophodne. Što određuje financijsku pismenost, u svom radu istražili su Nikola Erceg i Zvonimir Galić, sa Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ovo istraživanje pokazalo je da socio-demografske varijable, iako značajne, ipak nisu toliko relevantne odrednice financijske pismenosti. Gledajući zasebno elemente financijske pismenosti prema OECD definiciji, socio-demografske varijable pokazale su se najprediktivnijima za ukupnu mjeru financijske pismenosti te za mjeru financijskih ponašanja, dok su se najmanje relevantnima pokazale za financijske stavove.

Ovakvi rezultati ukazuju na mogućnost da postoje dodatne relevantne, a trenutnim modelom neidentificirane, varijable koje bi se u budućim istraživanjima financijske pismenosti svakako trebale uzeti u obzir. Iako se rezultati ovog istraživanja djelomično preklapaju s onima iz 2015.godine, najznačajnija razlika je u potpunoj odsutnosti spolnih razlika u financijskoj pismenosti u ovom istraživanju. Jedan od potencijalnih razloga je nepostojanje spolnih razlika u samopouzdanju u vlastito znanje, no tu će pretpostavku također trebati provjeriti budućim istraživanjima.

Konačno, gledajući relevantnost pojedinačnih prediktora u modelu za svaki od kriterija, čini se da su često upravo oni faktori koji su najstabilniji i najmanje podložni promjenama, poput mjesta stanovanja, obrazovanja ili prihoda, ujedno i najznačajniji za aspekte financijske pismenosti. Ovaj nalaz može ukazivati na teoretska ograničenja dosega eventualnih obrazovnih ili bihevioralnih intervencija usmjerenih povećavanju financijske pismenosti pojedinaca.

Jedan od najbitnijih čimbenika je obrazovanje, jer  sustav  ima  direktan  utjecaj na  stupanj financijske  pismenosti  stanovništva.  Potrebno  je  naglasiti  da  je  financijske  mehanizme neophodno uvrstiti u obvezne planove svih nastavnih smjerova (ne samo ekonomskih), na svim obrazovnim razinama. Pri tome je potrebno obuhvatiti i programe izobrazbe odraslih, te uh uskladiti s potrebama polaznika. Promatrajući demografske i društvene čimbenike došlo se do zaključka da su pojedinci koji žive u povoljnijim ekonomskim prilikama na višem stupnju financijske  pismenosti,  te  da starije osobe imaju kvalitetnija znanja od mlađih.

Sandra Vukušić, Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?