PROBLEM OKO ISPLATE JEDNOKRATNOG DODATKA – Sitničarenje opet zakinulo umirovljenike

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Sindikat umirovljenika Hrvatske dobio je poziv od Zvonka Došena, 66-godišnjeg umirovljenika iz Sv. Ivana Zeline, koji nam je kazao kako mu nije isplaćen jednokratni dodatak za umirovljenike zbog ublažavanja posljedica porasta cijena, iako mu je na račun sjela mirovina za kolovoz u iznosu od 4.356,70 kuna. Podsjetimo, gornji cenzus tog dodatka iznosi 4.360 kuna, te je Zvonko očekivao da će mu na račun sjesti 400 kuna dodatka na mirovinu.

No, to se nije dogodiloM, niti neće. Zbog čega? Krenimo redom. Umirovljeničke udruge, SUH i MUH, nakon cjelogodišnjeg lobiranja izborile su se da Vlada u 2021. godini isplati tzv. Covid dodatak svim umirovljenicima koji primaju mirovine u iznosu do 4.000 kuna, i to u četiri različita platna razreda, a kojeg je prvotno primilo 710 tisuća umirovljenika, a naknadno je Vlada prihvatila inicijativu umirovljeničkih udruga u kojem je otvorila i treći rok za isplatu svim onima koji nisu na vrijeme dostavili dokaz o visini inozemne mirovine ili stažu pa je tako još 10 tisuća umirovljenika dobilo dodatak.

Birokracija ili namjera?

Ove godine, što je pohvalno, Vlada je isplatila još dva dodatka, prvo u svibnju energetski dodatak, kada je i povisila cenzuse za 100 kuna kako bi ga uskladila s rastom mirovina, a u posljednjem dodatku zbog usklađivanja mirovina od 6,18 posto najviši cenzus je podignut na spomenutih 4.360 kuna. No, naši birokrati nisu se sjetili ili htjeli sjetiti da se za sve mirovine iznad 4.000 kuna plaća porez i prirez, pa je tako Zvonko Došen ostao kratak za dodatak na mirovinu jer je njegova bruto mirovina 4.401 kunu. Kontaktirali smo HZMO te nam je potvrđeno da se gleda bruto, a ne neto iznos što je doista nevjerojatno.

U svakoj od tri odluke Vlade o jednokratnoj isplati dodatka na mirovinu piše da se gleda „isplaćen“ iznos, a pod tim pojmom Vlada očito gleda početni iznos koji se odvaja za nečiju mirovinu, a ne gleda stvaran iznos koji sjeda na račun umirovljenika, kada se odbiju porez i prirez. To je itekako nepravedno, jer ista ta država i njezine jedinice lokalne samouprave ubire porez i prirez, a Zvonko i tko zna koliko još stotina, a možda i tisuća umirovljenika neće dobiti dodatak. Dapače, Zvonko nije dobio ni energetski dodatak jer je imao 4.124 kune bruto mirovinu, jer mu je neto iznos bio ispod najvišeg cenzusa.

Kazna ako rade

„Radio sam 43 godine i sad imam mirovinu s kojom jedva preživljavam i onda moram još doživljavati ovako nešto. Što je najgore, umirovljenici se oporezuju, pa kad već nisam dobio dodatke, neka barem dignu limit za oporezivanje sa 4.000 na 5.000 kuna, jer i to nema smisla“, poručio je Zvonko.

Još tragičnije je što su umirovljeničke udruge uzalud od Vlade i Ministarstva rada i mirovinskog sustava tražile da se već kod isplate Covid dodatka ukine odredba kojom se dodatak ne isplaćuje zaposlenim umirovljenicima, jer upravo većina njih i radi kako bi preživjela. A još veća tragedija je što na dodatke nemaju pravo i oni umirovljenici čiji zbroj mirovine i plaće ne prelazi cenzuse. Vlada će tako na zaposlenim umirovljenicima i gledanju bruta pri isplati dodatka uštedjeti niti par milijuna kuna. S jedne strane Vladi ide pohvala što će gotovo 700 tisuća umirovljenika dobiti dodatak, ali s druge strane i pokuda zbog sitničarenja koje im stvarno nije trebalo.(Suh.hr)

                                                                                           Igor Knežević

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?