Znate li zašto plaćate participaciju za lijekove iako imate dopunsko?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Hrvatska agencija za lijekove objavila je podatke prema kojima je u Hrvatskoj u 2016. potrošeno lijekova u vrijednosti od čak 5,8 milijardi kuna. Trenutno kod nas svaka treća odrasla osoba pati od nekog oblika hipertenzije pa tako lijekovi za regulaciju povišenog krvnog tlaka predstavljaju jednu od najčešće korištenih kategorija lijekova. Visoko na ljestvici nalaze se i lijekovi za živčani sustav te regulaciju probavnog sustava. Velika većina tih lijekova izdaje se na recept, ali mora se nadoplaćivati.

Naime, osnovna lista lijekova sadrži popis lijekova koji se osiguranim osobama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u cijelosti osiguravaju u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Na tzv. A listi, nalaze se oni lijekovi za koje nije potrebno plaćati participaciju. S druge strane, dopunska lista sadrži popis lijekova s višom razinom cijene u odnosu na cijene lijekova utvrđene osnovnom listom. Prema nekim tvrdnjama na dopunskoj listi nerijetko će se naći originalni, a ne generički lijekovi.

Primjerice, ako netko od pacijenata želi nastaviti koristiti lijek koji je ranije bio besplatan, a naknadno se našao na dopunskoj listi, morat će ga nadoplatiti iz svog džepa. Doplata za lijekove s tzv. B liste može iznositi svega par kuna pa sve do više stotina kuna. Tako ćete primjerice za 30 tableta (1 pakiranje) Normabela ili Apaurina morati izdvojiti otprilike desetak kuna. Na B listi su i lijekovi poput Voltarena, Klavocina ili Sumameda. Za pakiranje Sumameda (3x500mg) doplata iznosi kojih dvadesetak kuna. Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a ne pokriva trošak participacije za lijekove s dopunske liste lijekova nego samo participaciju od 10 kuna za izdavanje lijeka po receptu. Dakle, imate li ugovorenu policu dopunskog osiguranja kod HZZO-a za lijek ćete morati izdvojiti 10 kuna manje od osobe koja nema dopunsko.

Zanima li vas nalazi li se neki lijek na osnovnoj ili dopunskoj listi lijekova možete se poslužiti besplatnom i prilično jednostavnom online tražilicom lijekova koja je dostupna na sljedećem linku: http://www.hzzo-net.hr/trazilica_lijekovi.htm. Dovoljno je upisati točan naziv lijeka i program će vam automatski prikazati podatke o traženom lijeku, između ostalog i preporučeni iznos doplate u kunama za originalno pakiranje. Međutim, ovdje je bitno napomenuti da preporučeni iznos doplate može biti manji u odnosu na onaj koji ćete platiti u ljekarnama. Želite li pak pod svaku cijenu izbjeći participaciju, pojedina osiguravajuća društva u ponudi imaju i pokriće za lijekove s B liste. Odlučite li se za takvu vrstu dopunskog osiguranja u svakom slučaju pripazite pokriva li doista sve što vam je potrebno.

 

Maja Jurić, mag. iur.,Treća dob

Vijesti 

Tuku ih, vrijeđaju i izgladnjuju. Njihovi udomitelji. I nitko to ne nadzire

Demografsko starenje stanovništva se povećava 

4 ključna problema starijih osoba u HRV.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

KADA KREĆE ZASTARA?

KADA NASTUPA ZASTARA?   Kada nastupa zastara Pravni institut zastare reguliran je Zakonom o

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?