VIDEO: Znate li zašto slonovi imaju velike uši? Pogledajte i video

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Slonovi su najveće kopnene životinje na svijetu. Ono najuočljivije na njima, pored same pojave, je njihova surla  koja im koristi za miris, kopanje ili čak komuniciranje s drugim slonovima, uz nezaobilazno uzimanje hrane i vode. Pored svega toga, ono što ove mirne biljojede zaista čini drukčijima su, u stvari, njihove uši.

Svi već znaju za mamute koji su, prije izumiranja, živjeli u hladnijim krajevima, a izgledali su pomalo poput dlakavih slonova. Između ostalih razlika, postoji jedna za ovu priču bitna razlika među njima – mamuti su imali puno manje uši od slonova. To svjedoči kako je za veličinu ušiju današnjih slonova odgovorna najvjerojatnije toplija klima.

Uši čine čak jednu šestinu tijela ovih ogromnih sisavaca. Veličina ušiju je jako važna, jer što je više mase, teže je postići rashlađivanje tijela. Slonovi su jako velike životinje pa bi život u toplijim i sušim klimatskim uvjetima mogao biti prilično opasan da ne postoji neki efikasan način za brzo rashlađivanje tijela.

Naime, oni nemaju svoje znojne žlijezde i zbog toga se ne mogu rashladiti znojenjem kad su dani naročito vrući. Umjesto toga, mašu svojim velikim ušima.prenosi

Međutim, uši ipak nemaju ulogu puke lepeze. U ušima slona se nalazi mreža velikih krvnih žila koje se šire kad je vruće i skupljaju kad je hladno. Kad su posrijedi vrući vremenski uvjeti, slonovi lagano mašu svojim ušima kako bi zrak strujao preko uvećanih ušnih vena te im ohladio krv koja kroz njih struji.

S obzirom na to da jedno uho može imati duljinu do čak 2,1 m, pri prolasku kroz mrežu krvnih žila na njegovoj površini se može ohladiti puno krvi. Ta rashlađena krv se zatim vraća u tijelo slona te mu pomaže da se osvježi.

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave