Varaždin- Covid 19 u županijskom Varaždinskom Domu: “Kada mnogi ne vide sav naš trud, bilo bi pristojno da se pojedinci barem suzdrže od svojih paušalnih ocjena i neistinitih komentara”

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

Koronavirus ušao je u  pet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i jedan u Varaždinu u proteklih su 48 sati potvrđeni pozitivni nalazi osam korisnika, jedne zdravstvene djelatnice i jednog nezdravstvenog djelatnika, a jedan je korisnik nažalost preminuo tijekom hospitalizacije.

Kako doznajemo od Vesne Vidović Oreški, ravnateljice Doma U Zavojnoj ulici u Varaždinu, u utorak su prvo saznali da im je jedan korisnik pozitivan na koronavirus.

 

– Uza sve naše napore da to spriječimo, došlo je do proboja virusa u Dom. U tijeku je testiranje svih korisnika i radnika Doma, pod nadzorom smo i smjernicama epidemiologa. Od početnog, jednog pozitivnog korisnika, nakon testiranih dvjestotinjak korisnika i 74 radnika, u ovom je trenutku 18 korisnika i 5 radnika ustanove pozitivno na Covid-19. Pozitivni korisnici zbrinuti su i izdvojeni na posebnom odjelu i pod nadzorom su posebno opremljenog medicinskog osoblja 24 sata. Četiri korisnika koji su imali povišenu temperaturu i nisu se osjećali dobro, zbrinuti su u varaždinskoj Bolnici – ističe Vidović Oreški.

I dodaje:

– Po uputama epidemiologa, a kako bismo spriječili daljnje širenje virusa, cijeli Dom je u nekoj vrsti izolacije na način da korisnici borave isključivo u svojim sobama, da nepotrebno ne izlaze i druže se narednih 14 dana. Stoga im se svi obroci dostavljaju u njihove sobe. Kroz sve to nas vodi epidemiologinja dr. Čusek, koja je s nama u kontaktu 24 sata i koja se zajedno s nama već mjesecima bori s ovim nevidljivim, a tako opasnim virusom – govori ravnateljica Doma za starije.

Mikrobiološki laboratorij s dr. Košćak, gotovo 24 sata testira uzorke korisnika i radnika Doma kako bi što prije izdvojili sve pozitivne osobe, i zaštitili druge.

– Ne znamo zasad tko je nulti zaraženi, ili ih je više pojedinačnih. Uglavnom, izlasci korisnika nisu bili dozvoljeni od 17. listopada, osim zbog medicinski opravdanih razloga, a posjete su bile dozvoljene do 21. listopada. Zajedničko je većini zareženih ili da su imali posjete ili da su izlazili zbog specijalističkih pregleda posljednjih desetak dana. Naravno, krenuli smo od prvog zaraženog i svih njegovih kontakata gdje smo i otkrili najveći broj zaraženih, a kasnije širili testiranja na cijeli Dom – objasnila je Vidović Oreški.

Skrbe o starijima u iznimno teškim okolnostima

Do kraja današnjeg dana, biti će uzeti i testirani brisovi svih preostalih korisnika i radnika.

– U ovoj izvanrednoj situaciji život korisnika i radnika, gdje su mnogi radnici u izolaciji, odvija se u iznimno teškim okolnostima. Sada smo svi samo na raspolaganju onima kojima je naša pomoć najpotrebitija, a to su naši korisnici. Članovima obitelji  poručujemo da su njihovi najmiliji zbrinuti u svakom pogledu, iako se zbog trenutne situacije možda osjećaju loše i uplašeno. Stoga još jednom molimo naše korisnike i članove obitelji za razumijevanje i strpljenje – naglašava ravnateljica koja ujedno moli javnost da shvati da u današnje vrijeme pandemije svi žive jedan, a zaposlenici zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi koji se bavi uslugom smještaja, drugi paralelni život.prenosi

– Pa kada nam ne žele uputiti pohvalu i ne vide sav naš trud, bilo bi pristojno da se pojedinci barem suzdrže od svojih paušalnih ocjena i neistinitih komentara. Gdje god da se pojavi Covid-19 radnici mogu u izolaciju. Institucija, poduzeće, škole…, mogu se zatvoriti do daljnjega. Mi ne možemo samo u izolaciju i jednostavno otići kući i zatvoriti Dom. Tu su naši korisnici o kojima brinemo i kojima smo sada najpotrebniji, te se nadamo se da ćemo svi zajedno ovu situaciju što prije prebroditi – zaključila je Vesna Vidović Oreški.

Svim štićenicima i zaposlenicima Doma u Zavojoj  ulici u Varaždinu želimo mnogo strpljenja i zdravlja. Vjerujemo da će ovo teško vrijeme proći uskoro i da ćete uspjeti nadvladati sve poteškoće. 

Treća dob Hrvatska

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?