Stožer: Možete početi raditi! Domovi: Od početaka radimo po svom nahođenju! Zato su se i dogodili Split i Koprivnica…

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Domovi za starije i nemoćne osobe u vrijeme koronavirusa ostale su najkritičnija mjesta. Najbolje to pokazuju slučajevi u Splitu i Koprivnici, ali i ostalim ustanovama za smještaj umirovljenika, iz kojih i dalje stižu vijesti o novom broju zaraženih i umrlih osoba.

Nacionalni krizni stožer od jučer je dopustio da domovi nesmetano djeluju i obavljaju svoj posao ali uz vrlo stroga pravila. Kao da to ranije nije bio slučaj. Naime, njihove smjernice su samo smjernice nikako i pravila iako se vrlo često odnose kao da donose pravila i zakonike pa tako i u slučaju rada Domova za starije…

Tako su i jučer prezentirali posebne upute pružateljima usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi radi sprječavanja i suzbijanja epidemije COVID-19.

No ipak…stvari na “terenu” su uvelike drugačije…Neki su radili svo vrijeme,  neki nisu , nekima je rad još zabranjen unatoč novoj snazi  i tako dalje..

S prvim danom ovog tjedna na snagu su stupile nove preporuke kriznog stožera vezane za obranu domova za starije i nemoćne od koronavirusa. Prema njima, dozvoljen je prijem novih korisnika, kao i posjete. Štićenici, također, ponovno mogu na fizikalne terapije, poručeno je iz vrha vlasti.

No, to je zbunilo korisnike pojedinih domova, kao i članove njihove obitelji.


– Stvarno nam nije jasno. Baka nas zove i želi da joj dođemo u posjetu, dok nam u njezinom domu govore da to kod njih nije moguće. Jedino što dozvoljavaju jest da im donesemo paket s potrepštinama, ali taj će paket 72 sata biti izoliran i tek tada predan baki.

Dakle, niti joj možemo pripremiti kuhanu hranu niti proizvode koje je potrebno čuvati u hladnjaku – govori nam sugovornica. Stoga smo se raspitali kako je moguće da upute stožera različiti domovi različito primjenjuju.


– Pa otpočetka koronakrize je tako. Jasnih pravila, a kamo li naredbi nije bilo. Zato su se i dogodili Split i Koprivnica. Naravno da se većina domova držala uputa stožera, odnosno radili su ono što su smatrali da je najbolje za njihove korisnike. Tako je i sada. Jedni su odmah poslušali ove nove preporuke, dok su drugi i dalje na oprezu – kaže nam sugovornik dobro upućen u zbivanja u hrvatskim domovima.


Kako god, potpuna karantena za neke se nastavlja i oni će morati još neko vrijeme pričekati do susreta sa članovima svojih obitelji.

U onim domovima koji su prihvatili nove preporuke, morat će se
strogo pridržavati epidemiloških mjera o prijemu novih korisnika i posjetama. Za nove korisnike obvezno je testiranje, kao i samoizolacija u trajanju od 14 dana. Kad su u pitanju posjete, unutar ustanove moguće su samo za korisnike koji nisu u mogućnosti koristiti vanjski prostor zbog tjelesnih. U sobi može biti najviše jedan posjetitelj. Prije ulaska on mora obavezno dezinficirati ruke i staviti zaštitnu masku.

Biti će mu izmjerena tjelesna temperatura. Također će morati potpisati izjavu da nema simptome COVID-19, da nije u samoizolaciji i da njegovi ukućani nemaju respiratorne simptome.


S druge strane, gdje god je to moguće preporučuje se organizacija posjeta u vanjskom prostoru doma za pokretnije korisnike, odnosno one koji su u mogućnosti koristiti vanjski prostor. Uz to, korisnici smiju izaći van ustanove u kojoj su smješteni, kako bi boravili na svježem zraku, šetali u krugu ustanove, dvorišta ili obližnjeg parka. Pritom moraju biti u pratnji zaposlenika, uz poštivanje fizičke udaljenosti i mjera zaštite.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica