Zatvaranje domova ili njihova preregistracija- radi nelogičnosti u novom zakonu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Predstavnici obiteljskih domova i udruga Glas  poduzetnika upozoravaju na ‘nevjerojatan potez’ Ministarstva obitelji i socijalne politike da izmijene Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnik nisu napravljeni u konzultaciji sa strukom. Na taj način, ističu, kažnjavaju se svi oni koji odgovorno rade svoj posao te koji su stručni u pitanjima skrbi za starije i nemoćne osobe.

Iz Udruge poručuju da su se u vrlo kratkom roku, predstavnici obiteljskih domova u Hrvatskoj ujedinili “oko nevjerojatnog poteza Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike” te u sklopu Udruge počeli djelovati kao Odbor pružatelja socijalnih usluga sa smještajem.

“Ističemo da najavljena promjena Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnika predlaže smanjenje kapaciteta smještaja obiteljskih domova sa sadašnjih 20 na 12 osoba, što u konačnici predstavlja zatvaranje obiteljskih domova ili njihovu preregistraciju. Naglašavamo da bi se ovom odlukom samo povećao broj ilegalnih domova”, stoji u priopćenju Glasa poduzetnika.

 

Ispovijesti vlasnika domova za starije: ‘Krvavo radimo i ne bogatimo se u ovom poslu’

 

Članovi Udruge smatraju da resorno ministarstvo trenutno nema učinkovitu strategiju koja bi zbrinula na učinkoviti način sve one korisnike koji se ovim odlukama ostavljaju bez potrebne skrbi.

Predstavnici obiteljskih domova i udruga Glas poduzetnika ovim putem žele potaknuti Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na suradnju i uključivanje struke u izradu Zakona o socijalnoj skrbi i Pravilnika. Ističu i da je iskustvo predstavnika obiteljskih domova neprocjenjiv resurs znanja, jer imaju sve potrebne informacije sa „prve crte“.

Razum bi trebao prevladadati, jer veliki broj štićenika domova bi ostao na „cesti“, dok bi ilegalnim domovima posao počeo „cvjetati“.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave