ZANEMARENA PRIMADONA – KOPRIVA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Neće grom u koprive, narodna je poslovica koju manje više svi znamo iako ne znamo kako je nastala i da li je  točna.

Točna je. Zašto? 

Jer kopriva raste na područjima bez radijacije, ali izuzetno može “povući” iz tla otrove i teške metale, pa se  mora  obratiti pažnja na mjesto berbe, što znači da ju nikako ne treba brati  kraj cesta, pruga, smetlišta ili tvornica.

Iako je najpoznatija kao ljekovita, kopriva je bazično prehrambena  biljka. Dugo vremena zaboravljena na podrućju prehrane,  ponovo se u velikom stilu pojavljuje  u juhama, varivima, složencima , tjestenini , ali u ljekovitosti. 

Dr.sci. Stribor Marković ju naziva  seljankom i primadonom fitoterapije.

Za prepoznavanje ove biljke ne treba ni muke ni nauke, jer nju  svi poznaju, ali unatoč prividnoj jednostavnosti i neuglednosti ima stotine lica i načina uporabe.

Jeste li znali da žar opekline od ove biljke ne stvara samo mravlja kiselina koja se nalazi u listu, jer se u iglicama  lista  nalazi još se puno spojeva, poput  histamina  i serotonina. Za neupućene, serotonin je poznat kao glavni hormon sreće, ali lokalno, izaziva bol pa i strah. Cijeli ovaj kopriva koktel je obogaćen i leukotrienima koji izazivaju lokalnu upalu.

LJUPČAC – PRIRODNA VEGETA

U fitoterapiji se koriste  Urtica dioica( obična kopriva) i Urtica urens, (mala ili malolisna kopriva). 

Obje vrste Sv.Hilegarda smatra idealnima za čišćenje želudaca, krvi  i raspoloženja.

Za hranu služe listovi, a posebno se cijene mladi i svježi kojima obiluje u proljetno vrijeme, a koji  u svom sastavu imaju  obilje klorofila.

Po feng shuiu ona je biljka vode, a kako su organi vode u našem tijelu bubrezi, kopriva se  koristi za liječenje i čišćenje bubrega i mokraćnog mjehura. Pomažući čišćenju i  radu bubrega kopriva služi i kao dodatna uz terapiju preparatima željeza.  

Dragocjena je kod  upale zglobova, krvožilnih oboljenja, lagano snižava tlak, a u kliničkim istraživanjima je utvrđeno  da list koprive smanjuje upalne faktore koji rastu kod reumatoidnog artritisa.

U zdravstvene svrhe se upotrebljava list i korijen.

Čaj se može napraviti vrlo jednostavno ako se na litru vode dodaju 4 žlice lista koprive

U svom korijenu, kopriva ima sasvim drugu strukturu te je ponegdje čak i službeni lijek za povećanu prostatu kao i od davnina  poznati lijek za jačanje, rast i gustoću kose.

Čaj od koprive ne treba zaslađivati, jer ima ugodan okus, a može se kombinirati s kamilicom, melisom i mentom.

Od koprive se radi i kupka koja se  preporučuje kod koronarne bolesti srca, a radi pojačanja rada srca,  područje srca se može masirati  toplim čajem od koprive.

Za išijas, artritis, lumbago i neuritis u rukama i nogama potrebno je zahvaćeno područje tretirati svježe ubranom koprivom. 

Ovo  sve navedeno i još puno toga što nije, postaje jasno da ova mala i svima poznata biljka biva često puta omalovažena i zanemarena, a opravdano zaslužuje naslov prave primadone zdravlja i ljepote.

Marina Duić Manojlović 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave