UMIROVLJENICI NA FAKULTETU

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Zašto bi škole bile samo za djecu? S umirovljenjem ljudi dobiju i višak vremena što je sasvim dobar razlog za širenje znanja. U Europi i svijetu postoji niz fakulteta koji imaju posebne odjele namijenjene studentima-umirovljenicima, a postoje i slučajevi u kojima se Hrvatska pokazala susretljivom.

Prije nekoliko godina pisalo se o umirovljeniku Zvonimiru iz Velike Gorice koji je student odlučio postati sa 60 godina. Već je tri godine bio u mirovini.

– Sin je tada završio srednju školu. Bili smo pred referadom i plaćali njegov prijemni ispit. Gledao sam kolegije iz povijesti i zaključio da sam odavno mogao diplomirati – ispričao je Zvonimir za 24sata. Zaposlenica u referadi nagovorila ga je da plati sto kuna i za nekoliko dana ode na prijemni. To je i učinio, ali na ljetnom roku nije primljen.

-­ Smijali su mi se, kćer, sin, supruga, svi. Znao sam, ne poduzmem li nešto, zafrkavat će me do kraja života -­ rekao je Zvonko. Uhvatio se knjige i na jesenskom roku briljirao na prijemnom. Upisao je povijest na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Odlazio je na predavanja, vježbe i seminare. Ništa nije propuštao. Većina profesora bila je mlađa od njega, ali ni to ga nije omelo.

-­ Studenti bi u početku ušli u predavaonu i pomislili da sam ja profesor ­- ispričao je jedan od najstarijih hrvatskih studenata. Bio je uporan i 2007. diplomirao s odličnim i to prije sina. Fakultet je završio s prosjekom 4,1. Položio je više od 40 kolegija, a samo dva tek iz drugog pokušaja. Diploma mu nije donijela financijsku korist.

­- To mi ni nije bio cilj. Obožavam povijest i zato sam je studirao. Da imam novca upisao bih i zemljopis ­- zaključio je Zvonko.

Ukoliko, pak, vi želite izbjeći niz proceduralnih i birokratskih preduvjeta za upis na fakultet, a istodobno ste voljni širiti svoje znanje, možete pokušati dogovoriti besplatno pohađanje predavanja. Osim toga, neka od njih moguće je pratiti i online.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Pjesmom do zdravlja

     Jedan od ogranaka Udruge SUH Pula-Pola je ogranak Opće bolnice Pula i Istarskih

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?