UDRUGA UMIROVLJENIKA I OPĆINA U NOVOM EU PROJEKTU

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

VIŠKOVO – Udruga umirovljenika, kao nositelj, u suradnji s Općinom Viškovo uskoro pokreće novi europski projekt vrijedan 1.984.261,16 kuna, a koji za cilj ima pomoć i podršku starijim osobama te razvoj mreže izvaninstitucijskih socijalnih usluga i prevencija marginalizacije i isključenosti umirovljenika.

Projekt “Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga” u potpunosti se financira iz Europskog socijalnog fonda, a njime će se zaposliti gerontodomaćice, urediti prostor u kojem djeluje Udruga umirovljenika te organizirati tečajevi informatike, rekreacijskih vježbi, škole plesa, kreativnih radionica i izleti.

Riječki Novi list piše o tom projektu Projektu čija provedba započinje već ovoga mjeseca, a projektne aktivnosti trajat će sve do lipnja 2023. godine To su u listu najavile načelnica Općine Viškovo Sanja Udović te voditeljica projektnog tima Irena Gauš i predsjednica Udruge umirovljenika Zorka Rubeša.

– Novom europskom projektu općinska uprava dala je maksimalnu podršku u prijavi, a pružit će ju i tijekom realizacije projektnih aktivnosti. Veseli nas što ćemo obnoviti prostor Udruge, ali i angažirati šest gerontodomaćica za koje smo uvidjeli da su itekako bitne i važne našim starijim osobama.

One su svojim radom olakšale svakodnevni život starijih osoba, a uz dostavu namirnica i obavljanje kućanskih poslova, podršku su pružale kroz svakodnevni razgovor i druženje te pridonijele socijalnoj integraciji, rekla je Udović.

Dodala je da Općina Viškovo prati rad Udruge umirovljenika i pomaže u organizaciji aktivnosti te novim financijskim sredstvima uspješno nastavljaju dosadašnju praksu i nadaju se da će izvaninstitucionalnom brigom o starijim osobama napraviti dodatne iskorake.

Irena Gauš, gerontodomaćice i institucionalnu skrb o starijim osobama istaknula je izuzetnom važnima za lakši život sumještana.

– Ovaj projekt na neki način nastavlja program Zaželi. Nastavit ćemo brinuti o dosa- dašnjim korisnicima, ali i preuzeti neke nove. Adaptirat ćemo i opremiti prostor Udruge za što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena članica i članova, nabaviti informatičku opremu i organizirati tečaj informatike i uporabe pametnih telefona.

Za korisnike kojima je to potrebno, osigurat ćemo uslugu psihološkog i pravnog savjetovanja, organizirati medicinske vježbe za starije te školu plesa, a planiramo održati i dvije kazališne predstave.

Naši stariji sumještani će imati 270 sati kreativnih radionica te nekoliko izleta brodom i autobusom na Brijune, Plitvice te otoke kvarnerskog akvatorija. Tijekom trajanja projekta, zaposlit će se voditelj projekta te koordinator rada s gerontodomaćicama, naglasila je Irena Gauš.

Predsjednica Udruge umirovljenika Zorka Rubeša kazala je kako se nada da će projekt članovima Udruge pomoći u ovo pandemijsko vrijeme tijekom kojega se društveni život umirovljenika uvelike ograničio.

– Opet ćemo imati vježbe, kreativne i plesne radionice, a posebno nam je draga edukacija iz informatike te odlazak na izlete, čemu se posebno veselimo.

Zahvaljujem se ovom prilikom Općini Viškovo i svima koji su pomogli da se projekt pripremi i ostvari, zaključila je Rubeša.

Umirovljenicima je poručila da se uključe i iskoriste program koji im se nudi(Hul)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?