TRODNEVNI IZLET U BOSNU

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Članovi Matice umirovljenika iz Podstrane organizirali su trodnevni izlet u Bosnu, kojom prilikom su posjetili Travnik, Busovaču, Kakanj, Fojnicu, Sarajevo i Jablanicu.

U ranim jutarnjim satima krenuli su autocestom od Dugopolja u Travnik u kojem su, uz pomoć stručnog vodića, za kratko vrijeme reazgledali više znamenitosti da bi na kraju došli i do kuće u kojoj je živio nobelovac Ivo Andrić.

 

Sastali smo se pred glavnom atrakcijom u Travniku, točnije pred izvorom Plava voda i svratili u „Rudolfovu kavanu“. Turistički vodič nam je ispričao da je austrijski princ Rudolf Habsburški davne 1887. godine bio očaran ljepotom ambijenta i poklonio zlatnik za obnovu kavane, te su je od tada prozvali i “Rudolfova fratar kazao kako pozdravlja članove Matice umirovljenika Hrvatske iz Podstrane, kod Splita, koji nazoče ovoj misi i poželio nam sretan povratak. Potom smo vrijeme proveli u razgledavanju grada.

 

Sutradan smo krenuli u Kakanj i tamo posjetili Muzej – samostan Franjevačkih kraljeva, gdje je boravila kraljica Katarina, a u predvečernjim satima posjetili smo Fojnicu. Iako smo stigli, sve po planu, na samom ulazu u grad, nismo mogli naprijed jer se cesta asfaltirala, pa smo krenuli sporednom cestom, koja je na početku bila pretijesna da primi veliki broj autobusa i manjih vozila. Tek nakon četrdesetak minuta, cesta je osposobljena za normalnu vožnju. Parkirali smo na Autobusnom kolodvoru i krenuli u lječilište „Reumal“, u koje posljednjih godina odlaze na liječenje naši umirovljenici iz Omiša, Solina, Kaštela, Sinja i drugih mjesta. Upravo kad smo mi stigli, u Reumalu su renovirali i uređivali objekte koji su u prelijepom ambijentu. Nakon toga krenuli smo prema Muzeju, u kojem se čuvaju značajni dokumenti iz starije povijesti Bosne

U nedjelju, poslije doručka napustili smo Busovaču i krenuli za Sarajevo.U glavnom gradu Bosne, posjetili smo Baščaršiju gdje smo popili nadaleko poznatu kavu, obišli znamenitosti tog dijela grada sve do Marin Dvora. Na povratku smo posjetili Jablanicu, odnosno srušeni most na Neretvi, poznat po filmu „Bitka na Neretvi“. I u autobusu, tijekom vožnje bilo je lijepo i zabavno.

Pričali su se vicevi i šale tako da su naši umirovljenici i ovom prilikom zaboravili svakodnevne brige i probleme i pustili brigu na veselje, a kako i ne bi kad je sve štimalo i bilo sjajno organizirano. I vođe puta Branko Vranić i predsjednik Udruge Ivica Ruščić i neumorni vozač Dragan, obavili su svoj posao na opće zadovoljstvo svih izletnika pa će mnogima i ovaj izlet ostati kao draga i nezaboravna uspomena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

PRED LJETNU STANKU

  Tijekom lipnja Podružnica „Seniori Studentskog grada“ iz istoimenog naselja u zagrebačkoj Dubravi dovela

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?