MOBITEL I VOŽNJA NE IDU ZAJEDNO!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Foto: HUMS

Korištenje mobitela u vožnji sve je češći uzrok prometnih nesreća. Zato su Hrvatska udruga menadžera sigurnosti i policija – Saboru uputile prijedlog da se 21. listopada obilježava kao Nacionalni dan bez mobitela u prometu. Cilj im je edukacijom i podizanjem svijesti o toj opasnosti – smanjiti broj poginulih.prenosi

Nijedan poziv ili poruka nisu važniji od života, ali ipak ih odnose previše. Mobitel je četvrti ubojica u prometu.

– 91% vozača koristi mobitel tijekom vožnje, 33% biciklista tijekom pedaliranja i nešto više od 50% pješaka kada prelazi prometnicu, kaže Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Policiji i sudskim vještacima vrlo je teško utvrditi je li mobitel korišten točno u trenutku nesreće, ali podaci telekomunikacijskih operatora sugeriraju krivca.

– Vrlo često se u zadnje vrijeme događa da čovjek prijeđe na lijevu stranu kolnika, a da nikom nije jasno zašto. Nit je bogzna kakva brzina, niti su uvjeti nekakvi, niti je mrak, niti je alkohol, tu se onda da izvući zaključak da je korištenje mobitela, objašnjava Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

– Operater izlista pozive pa se vrlo lako dokaže, ali kada netko šalje poruke, kada pregledava mailove, to je gotovo nemoguće dokazati, govori Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet.

“Samo da provjerim poruku”, često je misao vozača koji podcjenjuju opasnost. Zbog svega ovoga hrvatski menadžeri sigurnosti u suradnji s policijom Saboru su uputili prijedlog da se 21. listopada obilježava kao Nacionalni dan bez mobitela u prometu.

Vijesti:

Bolju drugi starci nego naši umirovljenici
Pomoć u kući treba sve više osoba
OSTAVINSKI POSTUPAK

– Vjerujemo na prvom jesenjem zasjedanju sabora da će biti i izglasan nacionalni dan, govori Ostojić.

– Stvar je u tome da se pokuša utjecat na ljude ne da ne koriste mobitel da ne plate kaznu, nego da shvate da je to stvarno opasno, zaključuje Huljak.

Jedna od tema Nacionalnog dana bit će i mobiteli u funkciji navigacije jer to, iako je zakonom dopušteno, također može biti opasno.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

CROATIA FIRST!!

Pažljivo slušajući što su sve naši političari pričali i još uvijek pričaju nakon nastupa

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?