Sve što niste znali o jagodama, a htjeli bi naučiti

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Što je dobro znati o uzgoju jagoda?

Dakle, ne vjerujem da postoji netko da ne voli ove lijepe crvene, ukusne, sočne i mirisne plodove, osim ako možda niste alergični na pektin. Jagoda je valjda prvo voće koje nas veseli i koje dozrijeva u početku sezone (ovisno o vrsti).

No kako god, da ne idem sad van okvira ove teme, mnogi od vas koji me malo bolje poznajete, znate da za mene ne postoje pravila koje se ne bi smjela kršiti i rušiti pa tako i u ovom slučaju. Svima je poznato da se jagode sade u osmom mjesecu ili s početka proljeća, onda čim nam vrijeme dozvoli.

Znači ovo je “pošišani nasad” – svo suho lišće i vriježe su uklonjene, inače bi začas posvuda bilo novih sadnica i začas bi ih bilo jako teško držati pod kontrolom!

 

No ne znam koliko vas je upoznato s time da se vriježe režu odmah po potpunom završetku jedne berbe ili završenog ciklusa rađanja. Jagoda je inače invazivna biljka i brzo će vam okupirati pola ili cijeli vrt i tako zagušiti sve oko sebe ako ju ne dovedete u red.

Porezane vriježe s mladim biljkama sam skupila i vidjet ćete dalje u nastavku što ću napraviti s njima 😀

 

Također jednom kada ih odlučite nastaniti u svom vrtu, trebate znati da su jagode jako veliki potrošači željeza i svih korisnih nutrijenata i hranjiva iz tla, pa ako im ne omogućite pravilnu prihranu i njegu, nažalost biljke će biti sve manje i manje i donositi sve manji i manji urod i sve sitniji plod, a oko sebe će doslovno stvoriti beton od tla kad potroše sva postojeća hranjiva iz tla. Isto će se dogoditi ako predugo ostavite vriježe i mlade biljke na njima, a osim što će crpiti sve oko sebe, iscrpit će i uništiti i jaku matičnu biljku. Kako bi se to spriječilo, potrebno je redoviti rezati vriježe ako je potrebno i do nekoliko puta u toku jedne sezone, osim ako ih ne želite ostaviti za novi nasad, no i tada je bolje uzeti ih čim postoji mogućnost presaditi ih pa smjestiti negdje u hladovinu dok malo ne živnu i ukorijene se.

 

Jedan dio posađenih novih biljaka, do osmog mjeseca bi već trebale biti lijepe stabilne biljkice s lijepo razvijenim korijenovim sustavom.

 

Uh, uh, jagodice bobice ????? ima dosta posla oko njih, to znaju naši jagodari. Idemo dalje, znači osim vriježa, uklanja se i sve suho i bolesno lišće, a ako imate organski nasad, tada će ponekad trebati maknuti i cijele bolesne biljke i zamjeniti ih novima.

Malo se oduljila ova tema, al’ želim podijeliti s vama sve što sam u ovo vremena sama u hodu naučila.

Ovako mora izgledati nova, mlada sadnica . Ako ima previše razvijen korijen, slobodno ga malo štucnete, neće im biti ništa. 🙂

 

Što se sadnica tiče – svi vi koji prodajete sadnice, pogledajte fotke u nastavku, budem iznad svake fotke stavila opis. Nažalost puno vas, prodavači/ kupci, ne znate kakva treba biti ispravna sadnica, pa se tako nažalost često prodaju i biljke sa “starim panjevima” koje nisu za ništa drugo nego za u kompost! Za takve biljke bi vas vjerojatno oni koji znaju kakva sadnica mora biti i nagrdili, no otom – potom, nećemo biti zločesti, nije nam to cilj. Nikad nije kasno za naučiti, zar ne?? ?☺️?

Naravno da nećemo baciti odraslo lišće, posušit ćemo ga za čaj! 🙂

 

Još ću se osvrnuti na jagode kao cijele biljke, ne samo na plod. Znači cijela biljka je korisna, pa je osim ploda iskoristiv i list i korijen, isključivo ako su biljke iz organskog uzgoja. List se suši za čaj koji ima ljekovita svojstva na cijeli niz upalnih procesa u našem organizmu, pa tako pomaže kod probavnih tegoba, upalnih stanja kostiju, jača srce i krvne žile, itd…

Eto dragi moji, ako ne možete zapamtiti, tekicu u ruke i zapišite ukoliko se stvarno želite baviti ovim kraljicama vrta ..????❤️❤️

 

Slađana S.

Šaljem vam svima jagodasto- bobičaste pozdrave iz sunčane Koprivnice ???❤️

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Polje moje malo

Često me ljudi pitaju: Zašto toliko toga sadite? Jel imate neki opg , jel