ŠTO JE MIROVINSKI STAŽ I NJEGOVA PODJELA?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Mirovinski staž je staž po kojem osiguranik ostvaruje prava iz mirovinskog osiguranja. Prema tome postoji i podjela u stažu. Imamo benificirani radni staž, pridodani staž i staž osiguranja. Svaki staž ima neke određene razlike. Tako se npr. benificirani staž obračunava kao staž sa povećanim trajanjem. 1999. godine propisana su i zanimanja koja spadaju u tu domenu, tj. kojima se staž obračunava sa povećanim trajanjem. Taj staž je reguliran propisima. Zakonom o razminiranju, Zakonom o carinskoj službi, Zakonom o humanitarnom razminiranju, Zakonom o suzbijanju korupcije i kriminaliteta, Zakonom o pravima iz mirovinskog osiguranja vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, te u pomorskom zakoniku. Pridodani staž je staž koji se pridodaje kada se obračunava i određuje invalidska mirovina i obiteljska mirovina, a osiguranik treba imati navršenih 60 godina života.

 

U stažu osiguranja računa se i vrijeme koje je osiguranik proveo u zaposlenju sa nepunim radnim vremenom, a odgovara broju sati takvog rada na ostvarene godine, u punom radnom vremenu. Staž osiguranja također se obračunava i za izvršene sezonske poslove, ali i korisnicima koji su korisnici invalidske mirovine zbog gubitka radne sposobnosti, a provedeno u zaposlenju sa najmanje 70 % radnoga vremena. U staž osiguranja se također uračunava i vrijeme koje je osiguranik proveo kada je koristio naknadu za plaću za vrijeme rehabilitacije.

Koristeći naknadu za plaću, zbog privremene nesposobnosti za rad ili kada je osiguranik bio na profesionalnoj rehabilitaciji.  Staž osiguranja se također obračunava i kada je osiguranik proveo izvan zaposlenja na osnovi kojeg je osiguran i to u slučaju kada je primao plaću ili naknadu po posebnim propisima. Kada je ostvario pravo na mirovinsko osiguranje, a skladu sa propisima o zapošljavanju. Također staž o osiguranju se priznaje kod obavljanja roditeljske dužnosti. Te za razdoblje kada je utvrđena godišnja osnovica prilikom koje se obavljala neka druga djelatnost, prema kojoj se plaćalo mirovinsko osiguranje.

Vezane vijesti:

Pogledajte recept – Soda bikarbona i ocat protiv gljivica na noktima 

Kada zastupa zastara za naplatu računa? 

Produljenje vozačkih dozvola 1. dio.   i    2. dio 

Starenje – nepotreban teret ili nova mladost

Besplatni informativni izračun mirovina

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?