Soda bikarbona i ocat protiv gljivica na noktima – recept

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Gljivice na nogama i noktima su najčešće posljedica vlage, plijesni ili kvasca, a nerijetko su bolne i neugodne. Bijela ili žuta mrlja na vrhu nokta je najčešće prvi stadij infekcije noktiju odnosno gljivica.

Gljivice na nogama s vremenom mogu mijenjati oblik i boju, a nokat se može početi i listati što može biti vrlo neugodno. Bez liječenja, gljivica se najčešće ne možemo riješiti, a ono što vjerojatno niste znali jest da je soda bikarbona jedan od domaćih učinkovitijih lijekova za gljivice.

POGLEDAJTE VIŠE:

Kada zastupa zastara za naplatu računa? 

Besplatni informativni izračun mirovina

Gljivice se najbolje razmnožavaju na vlažnim i toplim mjestima poput kožeizmeđu prstiju na nogama. Gljivice na stopalima nisu rijetkost. Velik broj starijih ljudi, ali i onih koji dugo borave u istim cipelama tijekom radnog vremena – imaju gljivice na stopalima.

gljivice na rukama

Ono što karakterizira gljivice na stopalima i gljivice na noktima nogu jest crveni osip koji svrbi. Gljivice na stopalima ostavljaju trag oljuštene kožekoja s vremenom može postati i bolna. Gljivice na noktima nogu uglavnom se očituju pojavom žutila, a zatim postupnog propadanja i listanja nokta. Noktipostaju tvrdi te se počinju postupno mrviti.

Gljivice na nogama i ostatku tijela očituju se svijetlim područjima koja svrbe i imaju vrlo određen crveni rub.Gljivice na noktima ruku čest su prije svega estetski problem, međutim mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija koje se ne bi smjele zanemariti.

Gljivice na nogama – kako ih spriječiti, liječenje.

Gljivice na noktima ruku i nogu posljedica su prije svega loše higijene, izloženosti kemijski štetnim supstancama te neadekvatne manikure odnosno pedikure.Gljivice na noktima ruku mogu se pojaviti i kao posljedica konstantnog nošenja umjetnih noktiju.

Gljivice na noktima ruku i nogu su vrlo uporne i teško se liječe, a infekcija je uglavnom recidivirajuća.

gljivice na nogama

Kako iskoristiti sodu za pomoć kod gljivica?

Soda bikarbona se za liječenje gljivica na nogama i rukama može koristiti sama ili u kombinaciji s drugim proizvodima.

Mješavina sode i octa je dobra upravo zato što soda bikarbona nije fungicidna, što znači da neće ubiti gljivice, ali će spriječiti njihovo širenje i rast, dok ocat koristimo kako bi ubili gljivice.

Trebat će vam:

  • 4 do 5 žlica sode bikarbone
  • 1 šalica bijelog ili jabučnog octa
  • voda
  • posuda za natapanje nogu
  • papirnati ručnik
  1. Pomiješajte jednu šalicu octa u vodi koju ste prethodno ulili u posudu za natapanje nogu.
  2. Natapajte noge oko 15 minuta, a zatim osušite papirnatim ručnicima.
  3. Ponovite to još jednom, no ovaj put dodajte 4 do 5 žlica sode bikarbone.

Ponovite više puta dnevno, po dva puta bez i sa sode bikarbone. Ideja ovog postupka je ta da će ocat prvo uništiti gljivice, a soda će spriječiti njihov daljnji rast i širenje.

» Saznajte više Soda bikarbona – za što je sve možemo koristiti?

Liječničku pomoć kod gljivica na nogama i rukama potražite u slučaju da je crvenilo jako izraženo te u slučaju da se pojavilo oteknuće koje boli. Liječničku pomoć trebate potražiti ako se stanje ne popravlja ni nakon liječenja.

Soda bikarbona nam može spasiti život, ali samo ako je ovako koristimo!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?