BIROKRACIJA OPASNA PO ŽIVOT – Umrla je Milka Kutija, bez Covid dodatka

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Sindikat umirovljenika Hrvatske je po ovlasti Nike Kutije, sina pok. Milke Kutije iz Lisičića kraj Benkovca, 30. studenog 2021. uputio pritužbu zbog diskriminacije Pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter. Pritužba se odnosi na slučaj diskriminacije temeljem dobi, (ne)obrazovanosti, imovnog i zdravstvenog stanja, a kako bi zaštitili starije osobe koje se sustavno diskriminira po različitim osnovama.

      Naime, 94-godišnja baka Milka Kutija iz sela Lisičić kod Benkovca redovito je primala 1.014 kuna mirovine ostvarene u Hrvatskoj, a dostavljana joj je putem poštara na kućnu adresu u ruke, te je cijeli život živjela u Hrvatskoj. Njoj je trebalo, bez daljnjih zahtjeva jer je imala miro­vinu stečenu samo u Hrvatskoj, isplatiti Covid dodatak u najvećem iznosu od 1.200 kuna, koji joj, međutim, nije isplaćen, s formalnim obrazloženjem kako ona nije bila na referentni datum evidentirana u lokalnoj policijskoj postaji sa prebivalištem na adresi na kojoj je primala svaki mjesec mirovinu, te i svaki dan topli obrok preko benkovačkog Caritasa.

Sporna adresa prebivališta

     Sindikat umirovljenika Hrvatske je još za njezina života u više navrata ukazivao na ovaj slučaj, no svaki je put stigao hla­dan birokratski odgovor. Dana 7.10.2021. godine ministru Josipu Alardoviću upućen je zahtjev za isplatom Covid dodatka Milki Kutiji, te 28.10.2021. glavnom ravnatelju Policije Nikoli Milini radi izdavanja istinite potvrde o stvarnom prebivalištu na dan također bez uspjeha.

     Milka Kutija preminula je 30.10.2021. i nije dočekala pravdu, iako je od 1995. go­dine ponovno živjela u istoj kući i na istoj adresi, i to nakon što se vratila iz ratnog prognaništva u Zagrebu, te joj je od te godine izdana trajna osobna iskaznica s kućnim brojem Lisičići 0. No, promjenama Zakona o prebivalištu gospođa Milka je do 2014. godine bila obvezna izvaditi novu osobnu iskaznicu, jer su komunalne službe promijenile njezin kućni broj sa„0″ na„58″, sa čime ona nije bila upoznata, jer je riječ o staroj i nepismenoj osobi.

     Iako su njezin sin Niko Kutija iz Varaždina, inače bivši hrvatski bra­nitelj, te drugi sin Mile iz Zagreba, u njezino ime podnijeli zahtjev za isplatom Covid dodatka još u svibnju taj dodatak joj nije isplaćen te je od HZMO-a dobila odgovor kako do isplate nije došlo jer nije imala neprekinuto prebiva­lište u Republici Hrvatskoj do 31.3.2021. godine!?

Penzija i topli obrok na adresu

      Stoga je 29. srpnja ove godine gđa. Kutija, iako vrlo stara, bolesna i teže pokretna, bila prinuđena izraditi novu osobnu iskaznicu s promijenjenim kućnim brojem. HZMO je, međutim, odgovorio kako joj se svejedno neće isplatiti Covid dodatak ni u ovom trećem pozivu, jer nije imala važeću osobnu iskaznicu u ožujku, te je upućena na Policijsku postaju u Benkovac. To što je redovito osobno na istoj adresi primala mirovinu svaki mjesec, te dobi­vala topli obrok od Caritasa, ne zanima ni Policijsku postaju Benkovac niti HZMO. Birokrati tjeraju svoje.

     Inače, gđa. Kutija, među inim i zbog stresa uslijed peripetija s birokracijom, do­živjela je moždani udar u kolovozu ove godine, a od 1. rujna ove godine bila je smještena u Dom za starije osobe u Gospiću koji mjesečno košta 4.000 kuna, što su joj doplaćivali sinovi. U Domu je oboljela i od Covida-19 te preminula.

     Očito je kako zbog upitnog postupa­nja Policijske postaje u Benkovcu koja je HZMO izvijestila kako je gđa. Milka Kutija izbrisana i ne živi na toj adresi, ista nije ostvarila svoje pravo na Covid dodatak. Sindikat umirovljenika je uputio upit i za­htjev za provjeru činjenica glavnom rav­natelju Policije Nikoli Milini, ali je stigao samo birokratski kratak opći odgovor od strane Policijske postaje Benkovac.

Umrli bez prava

    Na opetovani zahtjev sina Mile Kutije konačno je PP Benkovac 13.10.2021. izdala potvrdu prebivališta na referentni datum, te ju je sin isti dan predao na HZMO uz ponovljeni zahtjev koji se vodi pod Br.- 03901579803. Dok je HZMO razmišljao kako riješiti taj slučaj, gospođa Milka Kutija je preminula 30.10.2021. u Domu u Gospiću. Sinovi su dobili odgovor od HZMO kako se„Covid dodatak ne isplaćuje osobama koje su preminule”, iako je gđa. Kutija pribavila potvrdu o točnom prebivalištu još za života!

     Stoga se SUH obratio Uredu Pučke pravobraniteljice kao zadnjoj instanci zaštite ljudskih prava građana i građanki te se postavlja pitanje zar je moguće da će osobe koje su u potrebi doista zbog jedne birokratske činidbe ostati bez po­trebne pomoći odnosno svog zakonom zajamčenog prava, a možda i s posljedica­ma po zdravlje i život? Kažnjava li država nepismene i vrlo stare umirovljenike bez dovoljno prihoda za život zbog njihove neinformiranosti i neupućenosti?

     „Stoga vas molimo još jednom da reagirate na ovaj naš apel i time zaštitite i sve potencijalne žrtve sličnog postupanja”, piše u pritužbi zbog diskriminacije upućenoj Pučkoj pravobraniteljici.(Glas umirovljenika)

Piše:Jasna A. Petrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?