POTOČARKA – Pegla sitne bore i pomlađuje

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Potočarka sadrži veću količinu kalcija nego mlijeko, pravo je bogatstvo vitamina E, više nego ga sadrži brokula i ima više željeza nego špinat. Pomaže pri smanjenju rizika od raka. Fina je i kao umak i prilog, a koristi se i kao ljutkasti začin.

Gotovo deset od jedanaest žena koje su svaki dan jele 80 grama potočarke primijetile su promjene na svojoj koži, a svaka sedma priznaje da su joj se bore vidljivo smanjile, utvrdila je studija britanske udruge Watercress Alliance provedena na ženama između 23 i 58 godina.

Naime, potočarka poboljšava tonus kože i ublažava bore, što je potvrdila i analiza kože pomoću VISIA sustava za analizu tena. Svaka osma žena tvrdi da joj se tekstura kože poboljšala i da su se pore smanjile, dok svaka peta priznaje kako je primijetila da se crvenilo kože smanjilo. Ova biljka također ublažava pjege od sunca i daje dobru dozu energije.

„Prehrana bogata potočarkom, osim što može usporiti starenje kože, može pomoći i kod već vidljivih oštećenja, kao što su bore. Potočarka je bogata beta karotenom i vitaminom E koji kožu štite od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osiguravaju vlažnost „ ističe voditeljica studije, dr. Sarah Schenker.

Potočarka je samonikla proljetna biljka, a sadrži više vitamina C nego naranča, a četiri je puta bogatija beta karotenom i vitaminom A nego jabuke, rajčice i brokule. Osim toga, sadrži više kalcija nego mlijeko, bogatija je vitaminom E nego brokula i ima više željeza nego špinat te smanjuje i rizik od raka. Odlična je i kao umak i prilog, a koristi se i kao ljutkasti začin.

Listovi potočarke imaju oštar miris, a okus im je sličan okusu rotkvice. Beru se u proljeće, a raste pokraj nezagađenih voda, što je samo jedan od pokazatelja koliko je zdrava.

Svježi listovi upotrebljavaju se za salatu. Prvo ih dobro operite, posolite, popaprite, dodajte malo češnjaka, polijte limunovim sokom i dobit ćete savršen prilog pečenjima i prženoj hrani.

Možete napraviti i hladnu salatu s piletinom, sezamom, suncokretovim sjemenkama i feta sirom.

Nasjeckano lišće potočarke, može se koristiti kao zamjena peršinu u juhama i varivima, a dodaje se i pitama, umacima i sendvičima.

Pripremite i fini umak od potočarke s gorušicom, uljem, mlijekom, senfom i mileramom, koji se sjajno uklapa sa bijelim, ali i crvenim mesom.

Antički grčki liječnik i otac medicine Hipokrat cijenio je ovu biljku i preporučivao ju za liječenje katara pluća, zubobolje, bolesti grla, gušavosti i promuklosti. Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije. Perzijski vojnici su prema kraljevom naređenju morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu.

Koji je vaš favorit za gradonačelnika Grada Zagreba?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

MELISA ILI MATIČNJAK

Melisa je jedna od biljnih vrsta koja se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?