Ukoliko imate 50 ili više godina postoje pića koja ne biste trebali konzumirati

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Svi smo upoznati sa činjenicom da se starenjem mijenjaju navike i potrebe svake osobe. Kada „zagazimo“ u srednje godine u tijelu se događa niz promjena, stoga je iznimno važno posvetiti posebnu pozornost na prehranu i vježbati minimalno 150 minuta u tjednu.

Portal Eat This, Not That! u suradnji sa stručnjacima sastavio je listu napitaka koje ne biste apsolutno nikako trebali koristiti ako ste napunili 50 godina. Cilj je na taj način smanjiti unos šećera koji kod pojedinaca može uzrokovati i teže zdravstvene probleme.

Gazirani napici

Važno je razmisliti o svome zdravlju i smanjiti unosu šećera, a jedno od najslađih napitaka je gazirano slatko piće koje se nalazi na vrhu ljestvice nezdravih pića.

“Savjetovala bih svima iznad 50 godina da izbjegavaju ovaj napitak, pun je šećera, a moramo znati da velike količine mogu uvelike naštetiti našem zdravlju“, objasnila je nutricionistica Melanie Betz. Osim šećera, često se zaboravlja i učestalo ispijanje ovakvih napitaka može uzrokovati pojavu bubrežnih kamenaca.

Bijela jeftinija vina slabije kvalitete

Ukoliko volite piti bijelo vino, vjerojatno vam ovo zvuči kao kazna, međutim, nije nužno da bacite vino koje imate u kući, postoji iznimka i u ovom slučaju. Kada uđete u 50te godine vrijeme je da uložite malo više u svoje omiljeno vino u kojem su količine šećera i sulfata znatno manje, iako Lisa Richards, nutricionistkinja, preporučuje da konzumirate crveno vino.

Jednostavno objašnjenje je da su jeftina bijela vina prepuna sulfata i šećera i mogu zaista loše utjecati na vaše zdravlje. Crvena vina sadrže visoke udjele antioksidanata koji organizmu nude zaštitu od slobodnih radikala.

Kava sa dodatcima

Iako jedna kava s dodatcima može zvučati kao dobra ideja ujutro, ali previše takvih kava kasnije može dovesti do zdravstvenih problema u budućnosti. Jedna šalica kave je sasvim dobra za zdravlje ali ako joj dodate vrhnje i razne dodatke koji se nude na tržištu, više nije tako zdrava i trebalo bi ju svakako izbjegavati ako ste starija osoba. Važno je znati da takvi napitci često premašuju i dnevnu potrebnu količinu unosa šećera, te mogu dovesti do razvoj metaboličkih bolesti.

Voćni sokovi

Iako je voće je prirodno i sadrži velike količine nutrijenata, vlakana i antioksidanata, na našu žalost sokovi eliminiraju nutrijente i minerale iz voća, te ih mijenja sa ogromnim količinama šećera. U svakom slučaju za zdravlje je bolje pojesti svježe voće.

Svako životno doba je lijepo na svoj način,  u svakom periodu života potrebe tijela se mijenjaju, pa tako treba mijenjati i životne navike.

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?