PROBLEMI ZA ZATVOROM? Probavu održavajte zdravom uz neke od ovih namirnica

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

pexels-andrea-piacquadio-bol, upala bubrega

Hrana koja djeluje kao laksativ vam može pomoći da regulirate i prevenirate zatvor, povećate šanse da nećete morati kupovati preparate bez recepta za kojima inače u ovim situacijama posežete. Iako nakon ovih namirnicanećete odmah morati na toalet, one nešto suptilnije od laksativa ipak rješavaju vaš problem. 

1. BOBIČASTO VOĆE 

Omiljeni sastojak vašeg džema je i važan sastojak zdravlja crijeva a to je pektin. “Radi se o tipu topivih vlakana koje pretvaraju kuhanu hranu u želatinasti oblik” navodi nutricionistica Libby Mills.

 

Koje su posljedice kroničnog zatvora?

 

2. ZELENO LISNATO POVRĆE 

Kelj je više od trendovske hrane, radi se o najboljem prirodnom laksativu, no i njegovi bliski prijatelji poput špinata uvijek je dobar odabir.

3. GROŽĐICE 

Uz šljive, ne smije se zaboraviti i na grožđice koje će omekšati stolicu jer sadrže magnezij i vlakna. Smokve su isto dobar izvor vlakana pa možete jesti i njih ako su vam pri ruci. 

 

4. JOGURT 

Jogurt i kefir sadrže probiotike koji održavaju pravilan omjer dobrih bakterija u crijevima. Kada odjednom u organizam unosite više vlakana, vaša stolica će lakše prolaziti crijevima. 

5. JABUKE I KRUŠKE 

Jesen je puna ovih plodova koji su puni pektina, tip vlakana koji stimuliraju rad crijeva i ubrzavaju probavu, pojasnila je Mills. 

6. KELJ I BROKULA 

Ovaj duo sadrži i topiva i netopiva vlakna koja će omekšati stolicu pa će se problem sa zatvorom lako riješiti.

7. CITRUSI 

Voće poput limuna, naranči i limete neće samo povećati unos tekućine u organizam već će omekšati stolicu i spriječiti nadutost. Bilo koja namirnica koja je puna tekućine je dobra za probavu. 

8. BUNDEVA

Ona sadrži malo ugljikohidrata ali puno vlakana koja su vrlo važna za redovnu stolicu. Sadrži i kalij, mineral koji djeluje kao elektrolit i održava probavni sustav u ravnoteži. 

Domaći recept koji trenutno uklanja zatvor i nadutost

 


9. KAVA

Ovo nije nova informacija jer se dobro zna da kava stimulira rad crijeva. Kofein potiče kretanje, ali previše kofeina može uzrokovati i proljev pa je važno pripaziti koliko ga unosimo u organizam.

 

10. KISELI KUPUS

Stiže nam sezona kiselog kupusa pa iskoristite sve dobrobiti. Sadrži puno probiotika, koji pomažu probavnom sustavu, a vlakna koja sadrži su samo dodatan bonus. prenosi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

RAK DEBELOG CRIJEVA

Broj novooboljelih od karcinoma debelog crijeva u RH u odnosu na ukupni broj novodijagnosticiranih

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?