PROBLEMI ZA ZATVOROM? Probavu održavajte zdravom uz neke od ovih namirnica

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

pexels-andrea-piacquadio-bol, upala bubrega

Hrana koja djeluje kao laksativ vam može pomoći da regulirate i prevenirate zatvor, povećate šanse da nećete morati kupovati preparate bez recepta za kojima inače u ovim situacijama posežete. Iako nakon ovih namirnicanećete odmah morati na toalet, one nešto suptilnije od laksativa ipak rješavaju vaš problem. 

1. BOBIČASTO VOĆE 

Omiljeni sastojak vašeg džema je i važan sastojak zdravlja crijeva a to je pektin. “Radi se o tipu topivih vlakana koje pretvaraju kuhanu hranu u želatinasti oblik” navodi nutricionistica Libby Mills.

 

Koje su posljedice kroničnog zatvora?

 

2. ZELENO LISNATO POVRĆE 

Kelj je više od trendovske hrane, radi se o najboljem prirodnom laksativu, no i njegovi bliski prijatelji poput špinata uvijek je dobar odabir.

3. GROŽĐICE 

Uz šljive, ne smije se zaboraviti i na grožđice koje će omekšati stolicu jer sadrže magnezij i vlakna. Smokve su isto dobar izvor vlakana pa možete jesti i njih ako su vam pri ruci. 

 

4. JOGURT 

Jogurt i kefir sadrže probiotike koji održavaju pravilan omjer dobrih bakterija u crijevima. Kada odjednom u organizam unosite više vlakana, vaša stolica će lakše prolaziti crijevima. 

5. JABUKE I KRUŠKE 

Jesen je puna ovih plodova koji su puni pektina, tip vlakana koji stimuliraju rad crijeva i ubrzavaju probavu, pojasnila je Mills. 

6. KELJ I BROKULA 

Ovaj duo sadrži i topiva i netopiva vlakna koja će omekšati stolicu pa će se problem sa zatvorom lako riješiti.

7. CITRUSI 

Voće poput limuna, naranči i limete neće samo povećati unos tekućine u organizam već će omekšati stolicu i spriječiti nadutost. Bilo koja namirnica koja je puna tekućine je dobra za probavu. 

8. BUNDEVA

Ona sadrži malo ugljikohidrata ali puno vlakana koja su vrlo važna za redovnu stolicu. Sadrži i kalij, mineral koji djeluje kao elektrolit i održava probavni sustav u ravnoteži. 

Domaći recept koji trenutno uklanja zatvor i nadutost

 


9. KAVA

Ovo nije nova informacija jer se dobro zna da kava stimulira rad crijeva. Kofein potiče kretanje, ali previše kofeina može uzrokovati i proljev pa je važno pripaziti koliko ga unosimo u organizam.

 

10. KISELI KUPUS

Stiže nam sezona kiselog kupusa pa iskoristite sve dobrobiti. Sadrži puno probiotika, koji pomažu probavnom sustavu, a vlakna koja sadrži su samo dodatan bonus. prenosi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?