BOL U TRBUHU – OVA NAMIRNICA MOŽE POMOĆI

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Dok bol u trbuhu može biti i simptom nekog ozbiljnijeg stanja, često je posljedica onoga što smo pojeli, a nikako nam ne odgovara, ili ste se možda samo uzrujali. U većini će slučajeva ovaj neugodan osjećaj proći sam od sebe, ali ako postoji način da taj proces ubrzamo, sigurno ćemo ga iskoristiti.

Čini se da stručnjaci ne mogu postići dogovor da postoji samo jedna namirnica koja će vas riješiti ovog problema, što je i smisleno jer postoji toliko opcija za umirivanje boli u trbuhu, ipak većina nas, obzirom se na sreću radi o problemu koji se rijetko javlja, može pretpostaviti je li uzrok doručak, ručak, večera ili godišnje doba.

 

RIŽA MOŽE OLAKŠATI PROBAVU

Kako navode u Health magazinu, BRAT dijeta je način prehrane koju liječnici i nutricionisti preporučuju osobama s čestim probavnim tegobama. Sastoji se od banana, riže, soka od jabuke i tosta. Iako se opisuje kao kombinacija „iz snova“ svaka od ovih namirnica može samostalno pomoći, ali se riža nekako izdvaja kao nabolje od njih.

 

PROBLEMI S TEŽINOM – Ima li lijeka velikom trbuhu?

 

Ako želite namirnicu koja se lako probavlja, najbolje je izbjegavati one koje sadrže puno vlakana ili masnoća te se zadržati na onim najjednostavnijim namirnicama koje organizam može lako probaviti“, savjetuje nutricionistica Valerie Goldberg, a čini se da govori o riži.

WebMD ističe kako je obična bijela riža odličan izbor. Dok ostale vrste riže, poput divlje, smeđe i crne nude više nutritivnih vrijednosti, u ovom je slučaju cilj što više olakšati posao probavi, pa je bijela riža onu koju morate odabrati. Razlog zbog kojega riža može olakšati bol u trbuhu i smiriti simptome poput povraćanja ili mučnine, je taj što dodaje masu crijevima i tako može upiti višak tekućine u njima. Nutricionistica dodaje kako i miksana hrana, koja sadrži jednostavne šećere neće donijeti dodatnih problema.

Ono što vam još može pomoći jest čaj, ako ga volite. Kada su u pitanju probavne tegobe, nikako ne smijete zaboraviti na važnost unosa tekućine pa je nezaslađeni čaj odlična opcija.

ŠTO NISTE ZNALI O RIŽI?

Kada bi ju usporedili s drugim žitaricama, riža ima najveću energetsku vrijednost (100 grama riže sadrži 360 kcal), međutim, lako se probavlja i izrazito je hranjiva, stoga se preporučuje kao dijetna namirnica.

 

Često vas boli trbuh i imate problema s probavom?

 

 

Riža dugog zrna je pet puta je dulja nego što je šira. Pri kuhanju se ne sljepljuje nego je svako zrno samostalno i odvojeno, što znači da je ova vrsta prikladna za salate, juhe i pržena jela s rižom.

Riža srednje dugog zrna podrazumijeva zrnca koja su dvostruko duža od svoje širine. Ona sadrže podjednake količine amiloze i amilopektina, što znači da se zrnca mogu slijepiti nakon kuhanja. Riža srednje dugog zrna prikladna je za deserte i punjenje povrća.

Riža kratkog zrna sadrži više amilopektina, pa su zrna debeljuškasta, okruglasta i ljepljiva. Takva riža pogodna je za rižota, suši ili rižu na mlijeku, prenosi

Najpopularnija riža na našim prostorima je vrsta arborio, tj. riža srednjeg zrna, koja je glavni sastojak rižota i deserta riže na mlijeku. Svako srednje veliko zrno ima bijelu točkicu koje ostaje čvrsta kada se zagrize, dok ostatak zrna postaje mekan i daje kremastu teksturu rižotu. 

Kada govorimo o aromatičnoj riži, odaberite pakistanku basmati ili tajlandsku jasmin rižu, koje nakupljaju aromatične tvari i začine. Orijentalna jela imat će bolji okus!

ZNATE LI RAZLIKU IZMEĐU SMEĐE I BIJELE RIŽE?

Smeđa ili integralna riža prehrambeno je mnogo vrednija od bijele riže. Zadržava dio ovojnice i klicu, zbog čega sadrži više hranjivih tvari. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža. Kako smeđa riža sadrži sve svoje prirodne elemente zajedno s ljuskom, ona će se sporije i razgrađivati te biti idealan izbor za sve one koji ne žele nagli inzulinski skok.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?