Često vas boli trbuh i imate problema s probavom?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Sindrom iritabilnog crijeva, možemo opisati kao poremećaj koji ne ugrožava život, ali u većini slučajeva utječe na kvalitetu života i ometa oboljele u svakodnevnim aktivnostima

„Sindrom iritabilnog crijeva jedan je od najčešćih poremećaja probavnog sustava koji je karakteriziran kroničnim bolovima u trbuhu, promjenom ritma crijevnog pražnjenja i izgleda stolice“, objašnjava dr.med Antonela Muslim, specijalistica gastroenterologije, te dodaje „kako se procjenjuje da je razlog za oko 50 % posjeta gastroenterološkoj ambulanti. Prevalencija iznosi oko 10-20%, a prema podacima za Republiku Hrvatsku i do 29%“.

 

Ako vas boli trbuh, ovo je namirnica koju bi trebali jesti

 

U posljednje vrijeme sindroma iritabilnog crijeva ima tendenciju rasta što se može pripisati modernom načinu života koji podrazumijeva ubrzani tempo, prevelike ambicije, kontinuiranu psihičku napetost i stres, manjak fizičke aktivnosti te konzumaciju brze i konzervirane hrane.

Iz svakodnevne prakse liječnica objašnjava kako „značajan broj pacijenata sa simptomima sindroma iritabilnog crijeva kao vodeći stresni čimbenik navodi aktualnu pandemiju SARS-CoV-2 virusa. Sukladno tomu je za očekivati da će se  broj pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva povećati“.

Pojava za taj sindrom je oko 2-2,5 puta češća kod žena u odnosu na muškarce, no razlog zbog kojeg žene pokazuju povećanu ranjivost za ovaj poremećaj za sada još nije poznat.

U nastavku donosimo promjene koje svakako možete uvesti u dnevnu rutinu kako bi smanjili probleme koji dovode do ovog poremećaja:

  1. Smanjite ili eliminirajte alkohol

Soda bikarbona: čarobni prah koji liječi sve bolesti -NAJBOLJI RECEPTI SA SODOM

 

Alkohol nadražuje, a samo jedno piće može uzrokovati gastrointestinalne probleme kod osoba koje ga konzumiraju ljudi.

  1. Izbacite kavu (uključujući i onu bez kofeina)

Kofein je jedan od uzročnika koji dovodi do simptoma sindroma iritabilnog crijeva, dok zrna kave sadrže enzime koji nadražuju probavni trakt.

  1. Pripazite na unos mliječnih proizvoda

 

Ukoliko vam mlijeko i drugi mliječni proizvodi ne odgovaraju, možda ste netolerantni na laktozu. Konzultirajte se s liječnikom o tome što može biti uzrok vašeg problema. Mliječni proizvodi smetaju nekim osobama sa SIC-om, u slučaju i kada nisu netolerantni na laktozu.

  1. Probajte probiotike

Probiotici, poput lactobacillusa, kod mnogo ljudi mogu smanjiti bol u trbuhu i vjetrove.

  1. Pripazite što pijete

Znamo da je potrebno piti osam čaša vode dnevno. Bilo bi idealni izbjegavati i gazirana pića, jer često sadrže kofein te umjetne zaslađivače, pa vrlo lako može doći do gastrointestinalnih problema.

  1. Jedite četiri do pet malih obroka dnevno

Ako u danu imate više manjih obroka tako nećete pregladnjeti i dovesti se u situaciju u kojoj se prejedate. Obilni obroci jednako tako mogu uzrokovati grčeve i proljev. Idealno bi bilo uravnotežiti unos vlakana.

Još uvijek ne postoji lijek, no postoje prirodna i učinkovita sredstva za pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva. Kako biste, što je više moguće, smanjili simptome sindroma iritabilnog crijeva važno je pratiti koja hrana uzrokuje smetnje, pojačati tjelesnu aktivnost te smanjiti stres. Već i manjim promjenama u prehrani i načinu života moguće je utjecati na smanjenje aktivacije sindroma iritabilnog crijeva.

 

Davorka Ožura

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?