Ako vas boli trbuh, ovo je namirnica koju bi trebali jesti

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Iako bol u trbuhu može biti i simptom ozbiljnog zdravstvenog stanja, češće je ipak uzrok nešto što smo pojeli, a nije nam odgovaralo, ili samo posljedica stresa. Najčešće neugodan osjećaj prođe brzo sam od sebe, ali postoji način da taj proces ubrzamo.

Kako savjetuje Health magazin, BRAT dijeta, koja nije dijeta već način prehrane, a preporučuju je liječnici i nutricionisti osobama s čestim probavnim poteškoćama. BRAT dijeta sastoji se od banana, riže, soka od jabuke i tosta. Svaka od ovih namirnica može pomoći i samostalni samostalno, no riža se izdvaja kao nabolje od navedenih namirnica.

WebMD ističe kako je obična bijela riža odličan izbor, jer ostale vrste riže, poput divlje, smeđe i crne sadrže više nutritivnih vrijednosti, mada je u ovom slučaju cilj što više olakšati posao probavi, tako da je bijela riža onu koju bi trebali odabrati. Smiruje bol u trbuhu te simptome poput povraćanja ili mučnine, tako što dodaje masu crijevima i tako može upiti višak tekućine u njima.

Kada bi bijelu rižu usporedili s drugim žitaricama, ona ima najveću energetsku vrijednost (100 grama riže sadrži 360 kcal), te se lako probavlja i vrlo je hranjiva, stoga se preporučuje kao dijetna namirnica.

Smeđa ili integralna riža ima znatno veću prehrambenu vrijednost od bijele riže. Zadržava dio ovojnice i klicu, zbog čega sadrži i više hranjivih tvari. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža. Kako smeđa riža sadrži sve svoje prirodne elemente zajedno s ljuskom, ona će se sporije i razgrađivati te biti idealan izbor za sve one koji ne žele izazvati naglo povećanje šećera u krvi.

Riža vrlo popularna na našim prostorima je arborio, naime, riža srednjeg zrna, koja je najčešće glavni sastojak rižota te omiljenog nam deserta riže na mlijeku. Svako srednje veliko zrno ima bijelu točkicu koje ostaje čvrsta kada se zagrize, dok ostatak zrna postaje mekan te svakom rižotu daje kremastu teksturu i poseban okus.

Ukoliko se i kod Vas pojave probavne smetnje ili bol u trbuhu, sjetite se da samo jedna šalica riže u trenu može smanjiti bol i pomoći Vam da se osjećate bolje.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?