SRIJEMUŠ ILI MEDVJEĐI LUK – Ukusna biljka koja liječi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. U narodnoj medicini medvjeđi luk s razlogom se naziva čistačem krvi.

Uravnotežuje kolesterol i tlak, pa tako štiti od srčanožilnih bolesti. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe i “rasterećuje” jetru, djelotvoran je protiv crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume… Od medvjeđeg luka priprema se sok i kupke za nadraženu i oštećenu kožu.

U proljeće je najdjelotvornija, a ova biljka iz porodice luka, predstavlja savršeni čistač krvi od otrova koji su se tokom zime nagomilali u organizmu. I ovog ranog proljeća srijemuš krasi tezge na pijacama.

Srijemuš se bere ručno, uglavnom srpovima. Problem je što njegova berba traje kratko, mladi listovi brzo se osuše i izgube ukus.

Poznat još i kao medvjeđi luk

Srijemuš je još poznat i pod nazivima divlji i medvjeđi luk. Zašto medvjeđi? Medvjeđi luk je dobio naziv zahvaljujući medvjedu kojem je to prvi proljetni obrok. Medvjed nakon dugog zimskog sna treba nešto brzo za okrjepu, a medvjeđi luk mu pruža sve ono što mu treba.
Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podsjeća na nešto blažu verziju bijeloga luka, srijemuš još uvijek na jelovnicima nema ono mjesto koje zaslužuje. Ali s vremenom se to polako mijenja pa je za vjerovati da će i srijemuš uskoro biti na jelovniku sve većeg broja domaćeg stanovništva. Ipak, važno je upozoriti, ukoliko krenete u potragu za ovom poslasticom, ne bi li obogatili pokoji recept, budite oprezni, jer ljudi znaju ovu biljku zamijeniti s otrovnim biljkama.

Ubojica otrova, djelotvoran u kuhinji

Upravo ti vjesnici proljeća, mladi listovi srijemuša su najukusniji najzdraviji, kažu nutricionisti. “Stari listovi srijemuša imaju ljući i oporiji ukus, tako da se lišće ove biljke najčešće koristi za pripremu salate. Srijemuš se takođe može koristiti za regulaciju krvnog tlaka, smanjenja masnoće u krvi, protiv crevnih parazita, i jedna od najvećih vrijednosti te namirnice jest vitamin C koji je neophodan za liječenje proljetnog umora, jer preko zime se uglavnom koriste namirnice koje su termički tretirane i na taj način se smanjuje jedan dio vitamina, a ovo je svježa namirnica koja na lijep način osvježava jelovnik“, ističe Snežana Ralić Maričić, nutricionistica.

Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne cvjetati, ali se zato lukovice skupljaju u ljetnjim i jesenskim mjesecima i služe za pripremu različitih lijekova. Od srijemuša se može raditi i kruh. Dovoljno je da se sjeckani srijemuš pomješa sa oštrim i integralnim brašnom i dalje radi po uobičajenom receptu za kruh, prenosi  Agroklub.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?