SRIJEMUŠ ILI MEDVJEĐI LUK – Ukusna biljka koja liječi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. U narodnoj medicini medvjeđi luk s razlogom se naziva čistačem krvi.

Uravnotežuje kolesterol i tlak, pa tako štiti od srčanožilnih bolesti. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe i “rasterećuje” jetru, djelotvoran je protiv crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume… Od medvjeđeg luka priprema se sok i kupke za nadraženu i oštećenu kožu.

U proljeće je najdjelotvornija, a ova biljka iz porodice luka, predstavlja savršeni čistač krvi od otrova koji su se tokom zime nagomilali u organizmu. I ovog ranog proljeća srijemuš krasi tezge na pijacama.

Srijemuš se bere ručno, uglavnom srpovima. Problem je što njegova berba traje kratko, mladi listovi brzo se osuše i izgube ukus.

Poznat još i kao medvjeđi luk

Srijemuš je još poznat i pod nazivima divlji i medvjeđi luk. Zašto medvjeđi? Medvjeđi luk je dobio naziv zahvaljujući medvjedu kojem je to prvi proljetni obrok. Medvjed nakon dugog zimskog sna treba nešto brzo za okrjepu, a medvjeđi luk mu pruža sve ono što mu treba.
Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podsjeća na nešto blažu verziju bijeloga luka, srijemuš još uvijek na jelovnicima nema ono mjesto koje zaslužuje. Ali s vremenom se to polako mijenja pa je za vjerovati da će i srijemuš uskoro biti na jelovniku sve većeg broja domaćeg stanovništva. Ipak, važno je upozoriti, ukoliko krenete u potragu za ovom poslasticom, ne bi li obogatili pokoji recept, budite oprezni, jer ljudi znaju ovu biljku zamijeniti s otrovnim biljkama.

Ubojica otrova, djelotvoran u kuhinji

Upravo ti vjesnici proljeća, mladi listovi srijemuša su najukusniji najzdraviji, kažu nutricionisti. “Stari listovi srijemuša imaju ljući i oporiji ukus, tako da se lišće ove biljke najčešće koristi za pripremu salate. Srijemuš se takođe može koristiti za regulaciju krvnog tlaka, smanjenja masnoće u krvi, protiv crevnih parazita, i jedna od najvećih vrijednosti te namirnice jest vitamin C koji je neophodan za liječenje proljetnog umora, jer preko zime se uglavnom koriste namirnice koje su termički tretirane i na taj način se smanjuje jedan dio vitamina, a ovo je svježa namirnica koja na lijep način osvježava jelovnik“, ističe Snežana Ralić Maričić, nutricionistica.

Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne cvjetati, ali se zato lukovice skupljaju u ljetnjim i jesenskim mjesecima i služe za pripremu različitih lijekova. Od srijemuša se može raditi i kruh. Dovoljno je da se sjeckani srijemuš pomješa sa oštrim i integralnim brašnom i dalje radi po uobičajenom receptu za kruh, prenosi  Agroklub.

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

MELISA ILI MATIČNJAK

Melisa je jedna od biljnih vrsta koja se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?