Obećavajuća mirovinska reforma

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Mirovinska reforma ipak neće zaživjeti u javnosti, još kojih barem mjesec dana. Događaju se u njoj nove izmjene, koje bi trebale poboljšati živote sadašnjim i budućim umirovljenicima. Osim što će e regulirati i smanjiti sama penalizacija za umirovljenike koji prijevremeno zakorače u mirovinu, također će se napraviti novi omjer usklađivanja samih mirovina. Najzanimljivija izmjena je svakako ona koja nudi veće mirovine za svako rođeno ili pak posvojeno dijete. Jer naravno treba zaustaviti migraciju trbuhom za kruhom, koju čine građani Hrvatske.

Jednom nakon što mirovinska reforma stupi na snagu, više nema povratka na stara obračunavanje u mirovini. To je onda to. Pavić je djelomično prihvatio i zahtjeve koje su mu sugerirali iz Matice umirovljenika, pa će se usklađivanje mirovina obaviti prema švicarskoj standardizaciji. A to bi se u nekoj simboličkoj slici „povećanja“ mirovine trebalo blago vidjeti. Usklađivanje će se raditi dva puta na godinu kroz omjer 70:30 uzimajući u obzir, indeks plaća i rast cijena, a ne kao dosada omjer 50:50.

Također je izmijenjena i visina penalizacije za umirovljenike koji posegnu za prijevremenim umirovljenjem. Umjesto mjesečnih 0.34 %, sada se radi o 0.30 %. Kalkulacijski oni umirovljenici koji u mirovinu odu ranije cca 5 godina u mirovinu, primat će manju mirovinu do kraja života, za samo 18 %, a ne kao dosada 20,4 %. No nagrađivanje za dulji ostanak u službi će biti 0,34 %, odnosno svatko ostane raditi 5 godina dulje, primat će mirovinu veću za 20,4 % do kraja primanja mirovine.

Demografska bi slika trebala postati jasnijom i kristalnijom kada se usvoji u reformi, da posvajanje ili rađanje djece donosi veću mirovinu u budućnosti. No kako ta odluka još nije oko svega do kraja finalizirana ministar Pavić se o njoj nije mogao skroz izjasniti. Također je istaknuo kako su mirovine narasle ove Vlade narasle za čak 6,39 %, a onim najugroženijima će i dalje rasti za još 3,13 %.

Također ministar Pavić i dalje naglašava kako je ova mirovinska reforma kreirana kako bi ispravila nepravdu koju proživljavaju ljudi u mirovini. Pogotovo onu nepravdu koja se događala bez isplate drugog stupa, ali to je sada riješeno zahvaljujući reformi. Iduće se godine najavljuje analiza čitavog sustava reforme, nakon čega ona nastupa na snagu za boljitak svih radnika, građana, sadašnjih i budućih umirovljenika.

Vijesti

Ne želiš više biti sam? Evo što ti je činiti

Besplatni informativni izračun mirovina

Smisao za humor opada s godinama

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica