Mirovinskom reformom promijenjeni su uvjeti za odlazak žena u prijevremenu i starosnu mirovinu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Žene sve kasnije ulaze u prijevremenu i starosnu mirovinu, a evo i zašto. Jedna od budućih umirovljenica ima 57 godina i 32 godine radnog staža kojeg bi imala i više da godinama nakon zatvaranja tvornice u kojoj je radila nije trebala čekati drugi posao.

Nema više snage fizički raditi, no ne planira u prijevremenu mirovinu. Uz to ne planira prijevremeno ni u starosnu mirovinu prema prijelaznom razdoblju za žene jer kaže kako mora raditi do kraja jer će joj u suprotnom mirovina biti trostruko manja, a ima još mnogo računa za platiti.

Mirovinskom reformom potrebne su godine staža ubrzane sa svaka tri na četiri mjeseca, koliko trebamo raditi dulje po godini. Prema ovome, osoba će za osam godina u mirovinu ići čak tri godine kasnije.

U prijelaznom razdoblju do 2026.godine žene mogu ići ranije u mirovinu i to sa navršenih 62 godine i četiri mjeseca, ali ta se granica svake godine uvećava za četiri mjeseca pa će tako do 2027.godine žene ulaziti u mirovinu sa 65 godina i minimalno 15 godina radnog staža kao što je trenutno uobičajeno za ulazak u starosnu mirovinu.

Vijesti:

Dostojanstvo u Hrvatskoj strana riječ?
Vaša prava na novčane naknade
Sit gladnome ne vjeruje. Siromaštvo može i dalje biti IN

Što se tiče prijevremene mirovine, situacija nije ništa bolja jer se, uz pomicanje dobi i godina staža kao uvjeta za umirovljenje, za svaki mjesec ranijeg odlaska mirovina umanjuje za 0,3 posto. Taj postotak za maksimalnih pet godina iznosi čak 18 posto manju mirovinu.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave