KOJE SU NAJBOLJE BILJKE ZA SPAVAĆU SOBU

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Spavaće sobe trebale bi biti utočište za punjenje baterija, a zelenilo ti itekako može pomoći u postizanju tog osjećaja spokoja.

Bilo da je tvoj dom preplavljen prirodnim svjetlom ili se oslanja na svjetiljke i umjetno svjetlo za osvjetljenje, postoje mnoge sobne biljke koje mogu uspjeti u tvojoj spavaćoj sobi i osvježiti je za mirniji san. Ovo su naši favoriti:

Spatifilum

Image


Spatifilum je jedna od najpopularnijih, ali i najizdržljivijih biljaka za spavaću sobu i to zbog dobrog razloga: sjajno lišće ove biljke uspijeva jednako dobro pod slabim i jakim svjetlom, a njezino korijenje podnosi razne navike zalijevanja. Ako tvoja spavaća soba ima prozor, smještanje ove biljke u blizini povećat će proizvodnju bijelih cvijetova, koji traju tjednima. 

 

Biljke koje čiste zrak u vašoj kući: Aloe vera, areka palma…

 

 
 

Sobna palma

Image

(Foto: www.profimedia.hr)


Sobna palma raste u djelomičnom hladu u rodnoj Gvatemali, zbog čega možemo vidjeti ove primjerke kako uspijevaju u uredima, trgovačkim centrima i drugim zatvorenim prostorima s malo prirodne svjetlosti. 

Zapravo, previše svjetla može čak spaliti lišće palme, pa ovu biljku drži dalje od prozora u spavaćoj sobi. Položaj u blizini kupaonice koja omogućuje povećanje vlažnosti zraka je idealan, jer će spriječiti grinje koje se šire u suhim uvjetima.

Bršljan

Image

(Foto: Pexels)

Jako se lako održava i brzo raste, a uz to je i idelana biljka za pročišćavanje zraka od fekalnih čestica i formaldehida. Također joj nije potrebno puno zalijevanja, a najbolje će uspijevati u svijetlim prostorima

Svekrvin jezik

Image

(Foto: Pexels)

 

Jeste li znali da neke biljke lončarice, kućne biljke koje imate kod kuće, štite od opasnih vanjskih utjecaja?

 

Jedna od najpoznatijih sobnih biljaka, jednostavna je za održavanje, ali i idealna za pročišćavanje zraka. Također, jedna je od rijetkih biljaka koja tijekom noći pretvara ugljikov dioksid u kisik i iz tog je razloga odličan izbor za spavaću sobu. Osim toga, dobro joj odgovara svjetlo, ali jednako dobro će uspijevati i u sjenovitom prostoru. 

Mirisni zmajevac

 

Popularna je zbog svog izgleda stabla, a zbog svojih dugih i sjajnih listova odlično će se uklopiti u kutu spavaće sobe. Ova biljka tolerira hladovinu, ali na sunčanom mjestu može čak i stvoriti bijele cvjetove.

Gerber 

Ako se uzgaja kao sobna biljka, važno je samo da Gerber bude na sunčanom mjestu. Temperatura ne bi smjela biti visoka, a kako bi uspijevao, potrebno je redovito uklanjati ocvale listove kako bi mogli izrasti novi. 

Lirasti fikus

 


Jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, a zbog svojih krupnih listova, osiguravanje prave rasvjete neophodno je za održavanje ove biljke u pravom okruženju. Ukratko, Lirasti fikus voli sve umjereno, uključujući svjetlost, vodu i temperaturu. Previše ili premalo ovih elemenata uzrokovat će probleme.

 

4 biljke koje možete uzgojiti u svome domu, a jačaju imunitet

 

Filodendron


Filodendronu je potrebna indirektna svjetlost, ali i tjedno zalijevanje. Otporniji je, primjerice, od fikusa pa lakše podnosni višak vlage i tamnija mjesta u prostoru. 

Zeleni ljiljan

Ova biljka uspijeva u svim vrstama svjetla sa prosječnom vlagom. Ako vrhovi listova postanu smeđi, prikupi kišnicu kako bi je zalijevala jer je  osjetljiva na fluor u vodi iz slavine.

Aloe vera

Image

(Foto: Pexels)


Mesnati listovi ove biljke trebaju svjetlost, ali mogu tolerirati manjak vode čak i do nekoliko tjedana. Osim što je oku ugodna, poznata je po svojoj ljekovitosti – sok iz njezinih listova pomaže kod mnogih tegoba, a također je odlična i za poboljšanje kvalitete zraka. Pročišćava zrak od raznih zagađivača, osobito od onih koji se nalaze u kemijskim sredstvima za čišćenje.prenosi

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?