Kalijev sapun na vrtu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kalijev (meki, marsejski) sapun – je sigurna, učinkovita i niskotoksična alternativa raznim, opasnim pesticidima. Stavlja pod kontrolu sve neželjene štetnike u vrtovima, ali isto tako i voćnjacima.

Jeftiniji su za uporabu, sigurniji su od najsigurnijih pesticida, ne ostavljaju tragove, ne oštećuju biljke (osim iznimaka*), prirodni su proizvodi gotovo netoksični za životinje, ptice i mnoge korisne kukce.

Mali kukci i kukci s nježnom kutikulom (tijelom) kao što su lisne uši, pauci, moljci, grinje, tripsi… vrlo su osjetljivi na sapune. Osim toga, ti preparati učinkovito uklanjaju tragove s listova od melase (medena rosa), čađave plijesni i ostale ostatke štetnih kukaca koji privlače druge kukce i štetne organizme čime se stvara podloga za napad ostalih štetnika ili naseljavanje bolesti.

Pripazite !!!

Ukoliko sami spravljate vlastite pripravke sapuna od npr. sapuna za pranje ruku ili deterdženta za suđe te ih imate namjeru primijeniti na biljkama, mogli biste izazvati ozbiljna oštećenja listova i ostalih biljnih organa!

Neke biljke* su osjetljive na kalijeve sapune pa s njihovom primjenom valja biti oprezan, npr. to su portulak (Portulaca grandiflora) i neke sorte rajčice (Solanum lycopersicum), glog (Crataegus spp.), mirisna grahorica (Lathyrus odolatus), trešnja (Prunus spp.), divlji kesten (Aesculus hippocastanum), oskoruša (Sorbus spp.), dlanolisni javor (Acer palmatum), srdašce (Lamprocapnus spectabilis), gospin vlasak (Adinatum spp.), isusov trn (Euphorbia milii), lantana (Lantana camara), dragoljub (Tropaeolum spp.), gardenije (Gardenia jasminoides), ljuljani (Lilium longiflorum).

Ostale nešto manje osjetljive biljke su azeleje, begonije, fuksije, geranije i nedirak. Ukoliko biljke tijekom nekoliko sati nakon aplikacije pokazuju znakove uvenuća, jednostavno ih isperite tekućom vodom. Da biste sigurno testirali preosjetljivost biljaka, poprskajte sredstvom manju površinu i pričekajte 24 sata kako biste bili sigurni reagira li biljka ili ne.

Kao i kod svih drugih preparata, važno je pročitati uputstva koja prate neko sredstvo. Sapuni se obično koriste kao otopina u koncentaciji od 1-2%. Nikako ne pokušavajte sredstvo koristiti u većoj (jačoj) koncentraciji jer to može izazvati ozbiljna oštećenja pojedinih dijelova biljke. Nemojte koristiti sredstvo pri punoj sunčevoj svjetlosti ili temperaturi višoj od 32ºC. Visoka temperatura i visoka vlaga u zraku mogu kod biljaka povećati stres.

Najbolje je prskati rano u jutro ili kasno poslije podne (pred večer). Važno je prskati po lišću (gornja površina), ali i ispod lista kao i po stabljici i deblu. Prskanje bi trebalo ponavljati svakih 4-7 dana, sve dok opasnost ne prestane. Kod prskanja bi trebalo uzeti u obzir i kvalitetu vode jer tvrda voda smanjuje učinkovitost preparata.

Dakle, kalijevi sapuni su izvrsno sredstvo za svakog vrtlara jer pružaju siguran i učinkovit način preventivne zaštite vaših biljaka, a njihovom primjenom značajno se smanjuje potreba za primjenom štetnih pesticida. Oni su odlično sredstvo i za svakog većeg poljoprivrednog proizvođača u ekološkoj (organskoj) proizvodnji.

 

Kako na net-u ima malo napisanog o tome kako se koristi kalijev sapun kod primjene na biljkama, evo neka moja iskustva otprije, a i neka zapažanja od danas kad sam pošpricala bijele štitaste moljce (kupusna bijela mušica) s kalijevim sapunom.

Znači na 1 litru vrele vode stavila sam 1,5 veliku jušnu žlicu kalijevog sapuna, potrebno ga je dobro izmješati da se otopi.

Pripazite !!! Kalijev sapun se jako pjeni pa prije nego ćete ga uliti u špricu, napunite je vodom. Znači za ovu otopinu sapuna ja sam uzela 5l vode. Nisam čekala da se ohladi kako u nekim info piše, već sam ovu vrelu tekućinu ulila u hladnu vodu i otišla pošpricati mušice… Nakon nekoliko minuta sam išla provjeriti da li su još tamo ……I jeeee!!! nema ni jedne. Ali to ne znači da se ovo neće trebati još koji puta ponoviti ukoliko ih opet primjetite na svojim kupusnjačama.

 

Slađana S.

 

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica