Kakva su vaša iskustva? Podignute vrtne gredice – pravi su hit

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

 

 

Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite  visine od 30 do 120 cm.

Kako izraditi povišenu gredicu

Gredice se mogu izraditi u okućnici , na terasi, u postojećem vrtu.

Odaberemo mjesto gdje ćemo podignuti gredicu. Prema raspoloživom prostoru napravimo skicu gredice i odaberemo najprikladniji materijal za izgradnju. Najbolje je  da nam širina gredice ne prelazi 150 cm zbog toga kako bi mogli lako pristupiti svim biljkama na gredici. Prostor iskolčimo i izgradimo gredicu prema planu . Veličinu određujemo prema našim mogućnostima i potrebama. Ako odaberemo drvo kao građu daske nikako ne smiju biti zaštićene klasičnim premazima, posebno ako želimo uzgajati povrće na organski način. Kao premaz može se koristiti laneno ulje.

Kako i čime napuniti gredice

Vrtne gredice treba ispuniti visoko kvalitetnom zemljom s kojom ćemo kombinirati mnogo organskih tvari kao što je dobro organsko gnojivo., kompost ili sitno isjeckano lišće i grančice… Organski sadržaj povećat će produktivnost tla i njega u pravilu dodajete kao donji sloj, a kao gornji  sloj potrebno je staviti mješavinu zemlje i komposta. Na dno postavimo čeličnu mrežu kako bi spriječili voluharicama i krticama pristup, a na nju drenažni sloj.

Prednosti visokih gredica

  •   Pružaju dobru drenažu,
  •   Zemlja u povišenoj gredici je rahlija, s manje korova , s boljim vodo-zračnim režimom,
  •   U proljeće se brže zagrijavaju pa se razne kulture mogu sijati ranije,
  •   Korist za kralježnicu je višestruka,
  •   Zahtijevaju manje održavanja
  •   Služe kao prepreka od štetnih nametnika i puževa,
  •   Štite biljke od hladnoće
  •   Zadržavaju kućne ljubimce što dalje od vaših biljaka
  •   Jednostavno prekrivanje od hladnoće i prilikom uporabe zaštitnih sredstava na drugim kulturama,

Sadnja raznih kultura

U povišene  gredice sadnja se obavlja gušće nego inače jer računamo i s bočnim stranama. Moguće je saditi i sijati sve kulture ovisno o našim potrebama. Kombinacije povrća, voća , cvijeća i začinskog bilja u visokim gredicama  dodatno će ukrasiti vašu okućnicu, terasu, vrt.

Tijekom ljetnih vrućih dana moramo malo više pripaziti na vlagu u gredicama jer se brže zagrijavaju i isušuje se zemlja. Prilikom zalijevanja biljke možemo dohraniti organskim tekućim gnojivom.napravivrt.hr

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?