KAKO SE NAJBOLJE RIJEŠITI MRAVA

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

KAKO SE NAJBOLJE RIJEŠITI MRAVA PRIRODNIM PUTEM

Mravi se svake godine javljaju u vrtovima i voćnjacima. Formiranjem mravinjaka mogu uništiti posađene biljke, a uzgajaju i biljne uši.

Aktivnosti mravi u vrtu ili voćnjaku možemo podijeliti na:

 1. Uzgajaju lisne uši zbog prehrane mednom rosom. Različite vrste mravi preferiraju različite vrste biljnih uši.
 2. Koriste zrelo voće, posebno ono oštećeno, za prehranu. Vole biljke sa većim sadržajem šećera (jagoda, mrkva, bundeva, grašak).
 3. Raznose sjeme korova.
 4. Mravi su korisni i nezamjenjivi u ekosustavu vrta.
 5. Izgrađuju mravinjake.

Ukoliko mravi naprave mravinjak blizu biljke, ta biljka više ne raste i propada. Ako se mravi nasele ispod debla voćke ona se za dvije do tri godine može osušiti. Na mjestu gdje se nasele, povećavaju kiselost zemljišta i to negativno utječe na biljke.

Mravi su čuvari lisnih uši, jer za prehranu koriste mednu rosu koju lisne uši izlučuju. Oni lisne uši brane od njihovih neprijatelja, kao što su: bubamare, zlatooke, osolike muhe. Gdje god se pojave lisne uši, znajte da su i mravi u blizini. Upravo je ova simbioza između mrava i lisnih uši najveći problem.

Donosimo vam par najučinkovitijih i najjednostavnijih načina kako da ih se protjerate van.

 • Sok od limuna: Pospite kritična mjesta svježe iscijeđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osjete, udaljavaju se od nje.
 • Kore od krastavca: Ostavite kore krastavca na područja u kojima se pojavljuju mravi: One su otrovne za mrave i odbiti će ih.
 • Lovor i Klinčić: Još jedan miris koji odbija mrave. Oni će ostati daleko od mirisa koje mrze!
 • Ocat: Možete ga koristiti na više načina. Ocat možete sipati direktno na žarište (ukoliko ga pronađete). Garantirano uništava sve mrave i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim, možete poprskati kutove i male rupe kombinacijom octa i deterdženta za suđe. I na kraju, neka vam uđe u svakodnevnu praksu da vaše podove brišete vodom u koju ste stavili ocat. Kuća će se blistati, a mravi će potpuno nestati.
 • Cimet: Esencijalno ulje cimeta nanesite po svim kutovima gdje se mravi pojavljuju (to možete uraditi pomoću štapića za uši). Također, možete napraviti tekućinu od pola litre vode, dvije žlice cimeta i par klinčića. Dobijenom mješavinom poprskajte mjesta gdje se mravi nalaze.
 • Dječji puder: Poprašite na svim mjestima za koje mislite da bi mogle biti tamo gdje ulaze.
 • Voda i deterdžent za suđe: Prokuhajte litru vode i dodajte par kapi deterdženta za suđe. Ovom tekućinom natopite kritična mjesta. Ovaj odlični  trik možete koristiti i za korov.
 • Kreda: U svim poljoprivrednim apotekama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi se neće odvažiti da je prijeđu.
 • Soda bikarbona i šećer u prahu: Pomiješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto gdje se nalazi najviše mrava. Za par dana ih više neće biti.
 • Mljevena kava: Običnu mljevenu kavu stavite na mjesta odakle mravi izlaze. Kava ih neće uništiti već samo natjerati da promijene stanište (izvan kuće, naravno).

Koliko god je to moguće, mrave nemojte ubijati. Pokušajte ih otjerati.

Javite nam i vaša praktična rješenja!

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica