KAKO ČUVATI SJEME

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Kraj ljeta pravo je vrijeme za pohranjivanje sjemena povrtnih, začinskih i cvjetnih kutura za iduću sadnju

Ako se plodovi za sjeme beru tek kad počnu mijenjati boju u crvenu ili narančastu sjeme će biti neklijavo, ali ako ih ostavimo da naknadno dozriju i pocrvene, sjeme će dozrijeti i dati nomalnu klijavost.

Biljke krastavaca iz kojih ćemo uzimati sjeme moramo ostaviti u povrtnjaku dok sasvim ne požute, a nakon berbe plodove ostavljamo na prozračnom mjestu u hladu još 7-10 dana da sjeme u njima dozrije.

Od dvogodišnjih povrtlarskih kultura najčešće su kupusnjače, mrkva, peršin, celer, pastrnjak, blitva i cikla. Neke od njih mogu u odre đenim godinama zbog ranog roka sjetve i povoljnih klimatskih prilika dati sjeme u istoj godini.

Blitva je nešto jednostavnija za uzgoj sjemena od cikle, iako je dvogodišnja kultura. Biljke koje smo posijali za potrošnju jednostavno u jesen ostavimo da prezime na povrtnjaku, i u proljeće će potjerati listove koji mogu služiti za potrošnju, a ubrzo zatim i cvjetnu stapku na kojoj će se formirati klupka.

Osim u papirnu ambalažu sjeme možemo pakirati i u različite staklenke, koje nam ostaju od raznih marmelada, ukiseljenog povrća i lijekova.

Treba izbjegavati čuvanje sjemena u plastičnim vrećicama i plastičnoj ambalaži jer takav način skladištenja može uzrokovati gubitak kvalitete sjemena.

Kako prepoznati dozrelo sjeme

S branjem sjemena ne treba uraniti, jer nedozrelo sjeme ima slabiju klijavost i lošije se čuva. Odgađ anje sakupljanja sjemena može pak dovesti do toga da se plodovi rastvore i sjeme ispadne ili ga raznese vjetar. Kod većine biljaka nije teško odrediti pravi period za sakupljanje sjemena, jer se ne radi o satima nego danima. Kod onih malo zahtjevnijih potrebno je više promatranja. Svakodnevni pregled dozrijevajućih plodova pomoći će da prepoznate pravo vrijeme. Ako se prvo dozrelo sjeme i izgubi, preostale ćete plodove na istoj biljci znati ubrati za vremena. Zrelost sjemena odaje nam izgled plodova i stabljika: stabljike se prema vrhu suše, postaju krte ili slamnate, sjemene čahure, mahune, tobolci se suše i poprimaju svijetliju boju, bobice naprotiv postaju sve tamnije i pomalo se smrežuravaju. Zatim plodovi pucaju ili padaju. Ponekad se plodovi rastvaraju postepeno i u njima vidimo sjemenke koje će kroz sljedećih nekoliko dana još malo promijeniti boju. Zrelo sjeme često je smeđ e ili crno, a kod vrsta kod kojih nije tako možemo pratiti kako sjeme postepeno gubi zelenu boju i poprima bjelkastu, istovremeno gubeći vlagu i postajući tvr đe na dodir.

Sakupljanje sjemena cvijeća

Sjeme, odnosno plodovi, beru se za suhog vremena. Najbolje doba dana je kasno jutro, kad prođe rosa, a plodovi se još nisu počeli otvarati u podnevnoj vrućini. Ako potraje kišno vrijeme pa je potrebno sjeme skupiti iako su biljke vlažne, može se i to, ali tada treba još više pažnje posvetiti kasnijem sušenju sjemena. Prije nego se otputite u vrt i započnete sa samim sabiranjem, pripremite mjesto na koje ćete sjeme odložiti, staklenke, plitice ili letvarice u koje ćete ga staviti, papiriće ili naljepnice za označavanje. Svaku vrstu treba brati zasebno i stavljati u odvojene posude još u vrtu, ili prvo sakupiti sjeme jedne vrste, odnijeti ga na sušenje pa se vratiti u vrt po sljedeću vrstu. Ako se plodovi nalaze na vrhovima stabljika, poput tobolaca pakujca, nigele ili turskog karanfila, možete odrezati cijele stabljike zajedno sa plodovima. Kod biljaka kao što su kadifice i prkosi koje uvelike još cvatu dok prvo sjeme dozrijeva, otkinite samo dozrele plodove odnosno cvjetne glavice. Kod bosiljka i zijevalica i drugih biljaka kojima se cvjetovi poredani duž stabljike otvaraju i kasnije sjeme dozrijeva počevši od najdonjih prema vrhu, otkinite samo najniže, zrele plodove, ili uberite cijelu stabljiku kojoj možda još na vrhu ima pupova i cvjetova, ali računajte da ćete koristiti samo sjeme iz nižih etaža. Ima jedan mali trik koji pomaže čuvanju sjemena iz živahnih plodova koji se raspucavaju na najmanji dodir: oko grančice s još nedozrelim plodom pričvrstite prozračnu vrećicu od tkanine (može to biti i vrh najlonke), i u njoj će se zadržati ispaljeno sjeme koje bi se inače rasulo po vrtu.

Čišćenje, sušenje, spremanje

Prostorija u kojoj će se sjeme sušiti treba bi biti prozračna i svježa, a po suhom vremenu može za prvih nekoliko dana poslužiti i natkriveni radni prostor u vrtu. Stabljike možete povezati u snopiće i objesiti, svaki snop iznad svog papira ili posude, dovoljno razmaknute da me đu njima zrak struji, a sjeme se ne miješa. Ako nemate gdje objesiti snopiće, i kod vrsta gdje ste ubrali samo plodove, raširite stabljike ili pojedinačne plodove u tankom sloju. Ovu fazu možete preskočiti pa ubrano sjeme odmah osloboditi ostataka plodova, ali bolje je da dozrijeva još koji dan u plodovima, posebno kad niste sigurni da je ubrano posve zrelo. Nakon nekog vremena plodovi su suhi, pa ih protresite i pustite da sjeme ispadne, ili ako je potrebno rastvorite i izdvojite sjemenke. Prstima se izdvoje ostaci plodova i stabljika, presitno, nezrelo i oštećeno sjeme. Iz tako očišćenog sjemena sitnije nečistoće mogu se vrlo pažljivo otpuhati. Sjeme stavite u posude, letvarice dna prekrivena papirom, nepoklopljene kutije ili sita. Vrlo sitne i lagane sjemenke možete prekriti gazom. Svaka vrsta treba biti označena, svaka u svojoj posudi. Te posude treba smjestiti na suho i zračno mjesto, gdje ne smetaju i nisu izložene suncu. Nakon perioda sušenja spremite sjemenke u papirnate vrećice ili u staklenke, ali važno je da u staklenku dođ e samo zrelo i suho sjeme. Svaka vrsta odnosno sorta mora biti zasebno spremljena, i svaka mora biti označena: naziv vrste/sorte, godina skupljanja, eventualno i boja cvijeta, mjesto branja i slično. Vrećice i staklenke zatvorite, složite u letvaricu, kartonsku kutiju ili papirnatu vrećicu koju zatim spremite na prikladno mjesto (suho, tamno, prohladno). Kutija s paketićima sjemena neka ostane pristupačna do kraja sezone, da i kasnije sakupljeno sjeme možete spremiti na isto mjesto. Najvažnije je paziti da sjeme ostane na suhom, i da svaki paketić bude dobro označen. prenosi

Je li vam javno cijepljenje političara vratilo povjerenje u cjepivo AstraZeneca?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SADNICE PAPRIKE

Sadnja paprike započinje kada to dopuste vremenske prilike, na dobro pripremljeno tlo te nakon

KAKO PELCATI BILJKE

Razmnožavanje biljaka Biljke na kuhinjskom prozoru postale su modni dodatak kuhinja. Kupujemo ih zajedno

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?