Radovi na vrtu u kolovozu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

U kolovozu vrt je prepun plodova kojim nas priroda nesebično i obilno daruje za sav uložen trud, brigu i ljubav. 
Vrijeme je za ubiranje i spremanje plodova za zimu koji će nas barem malo podsjećati na sezonu koja je iza nas.
Bere se rajčica, paprika, patliđan, tikvice, dinje, lubenice, kukuruz šećerac, kupusnjače, mahune, grah, blitva, a vadi se krumpir, luk, mrkva, peršin i dr.

 

 

 

U prvoj polovici mjeseca većinu vremena posvećujemo njezi i zaštiti naših biljčica.
Redovito zalijevanje, prekrivanje tla organskom masom, špricanje prirodnim preparatima, gnojidba i orezivanje ocvalog cvijeća uvelike će doprinjeti zdravlju i ljepoti našeg vrta i sočnim, zdravim plodovima.

U drugoj polovici mjeseca kolovoza, kada temperature malo padnu te bude više kišnih dana možemo planirati kasnoljetnu sjetvu i sadnju bilja koje je otporno na mraz i niske jesenske i zimske temperature.
Siju se razne vrste zimskih salata, endivija, rukola, blitva, matovilac, korabica, bijela repa, ozimi kelj, rotkvice, špinat, luk srebrenac, a na mediteranu se još može sijati mrkva, peršin, cikla i razne kupusnjače.

 

 

 

Sade se razne vrste presadnica od endivije, radića, kasne korabice, brokule, poriluka, a na mediteranu i rimski kupus, cvjetača i kelj.

Prije sjetve, ili sadnje važno je pravilno pripremiti tlo, prozračiti ga i površinski prekopati te u njega unijeti vrtnog komposta koji će biljkama osigurati sva potrebna hranjiva sve do proljeća.

Nakon sjetve / sadnje najvažnije je da redovno zalijevamo tlo kako bi osigurali optimalne uvijete za nicanje i rast bilja.
Kada biljčice malo porastu potrebno ih je rašćupati i presaditi na odgovarajuća mjesta u vrtu.

Kako u kolovozu mnoge kulture skidamo trajno sa gredica (krumpir, grah, luk i dr.), najbolje je gredice odmah prorahliti, pognojiti kompostom i prekriti nekom organskom masom kako bi spriječili rast korova.
Ovako pripremljene gredice će do jeseni uz pomoć glista i brojnih mikroorganizama u tlu, biti spremne za jesensku sadnju češnjaka i graška, ili ćemo ih prekriti još jednim slojem organske mase pred zimu, pa na njih sijati proljetne kulture.

 

Još uvijek nije kasno za berbu i sušenje začinskog i ljekovitog bilja za zimu poput kadulje, timijana, koprive, matičnjaka, stolisnika, bosiljka, nevena, mažurana, origana i dr.
Ubiremo ih za sunčana dana, najbolje oko podneva kada je koncentracija eteričnih ulja najveća te sušimo u sjeni i na prozračnom mjestu.prenosi

 

Za koga ćete glasati na lokalnim izborima u Gradu Zagrebu?
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

SADNICE PAPRIKE

Sadnja paprike započinje kada to dopuste vremenske prilike, na dobro pripremljeno tlo te nakon

KAKO PELCATI BILJKE

Razmnožavanje biljaka Biljke na kuhinjskom prozoru postale su modni dodatak kuhinja. Kupujemo ih zajedno

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?