Radovi na vrtu u kolovozu

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

U kolovozu vrt je prepun plodova kojim nas priroda nesebično i obilno daruje za sav uložen trud, brigu i ljubav. 
Vrijeme je za ubiranje i spremanje plodova za zimu koji će nas barem malo podsjećati na sezonu koja je iza nas.
Bere se rajčica, paprika, patliđan, tikvice, dinje, lubenice, kukuruz šećerac, kupusnjače, mahune, grah, blitva, a vadi se krumpir, luk, mrkva, peršin i dr.

 

 

 

U prvoj polovici mjeseca većinu vremena posvećujemo njezi i zaštiti naših biljčica.
Redovito zalijevanje, prekrivanje tla organskom masom, špricanje prirodnim preparatima, gnojidba i orezivanje ocvalog cvijeća uvelike će doprinjeti zdravlju i ljepoti našeg vrta i sočnim, zdravim plodovima.

U drugoj polovici mjeseca kolovoza, kada temperature malo padnu te bude više kišnih dana možemo planirati kasnoljetnu sjetvu i sadnju bilja koje je otporno na mraz i niske jesenske i zimske temperature.
Siju se razne vrste zimskih salata, endivija, rukola, blitva, matovilac, korabica, bijela repa, ozimi kelj, rotkvice, špinat, luk srebrenac, a na mediteranu se još može sijati mrkva, peršin, cikla i razne kupusnjače.

 

 

 

Sade se razne vrste presadnica od endivije, radića, kasne korabice, brokule, poriluka, a na mediteranu i rimski kupus, cvjetača i kelj.

Prije sjetve, ili sadnje važno je pravilno pripremiti tlo, prozračiti ga i površinski prekopati te u njega unijeti vrtnog komposta koji će biljkama osigurati sva potrebna hranjiva sve do proljeća.

Nakon sjetve / sadnje najvažnije je da redovno zalijevamo tlo kako bi osigurali optimalne uvijete za nicanje i rast bilja.
Kada biljčice malo porastu potrebno ih je rašćupati i presaditi na odgovarajuća mjesta u vrtu.

Kako u kolovozu mnoge kulture skidamo trajno sa gredica (krumpir, grah, luk i dr.), najbolje je gredice odmah prorahliti, pognojiti kompostom i prekriti nekom organskom masom kako bi spriječili rast korova.
Ovako pripremljene gredice će do jeseni uz pomoć glista i brojnih mikroorganizama u tlu, biti spremne za jesensku sadnju češnjaka i graška, ili ćemo ih prekriti još jednim slojem organske mase pred zimu, pa na njih sijati proljetne kulture.

 

Još uvijek nije kasno za berbu i sušenje začinskog i ljekovitog bilja za zimu poput kadulje, timijana, koprive, matičnjaka, stolisnika, bosiljka, nevena, mažurana, origana i dr.
Ubiremo ih za sunčana dana, najbolje oko podneva kada je koncentracija eteričnih ulja najveća te sušimo u sjeni i na prozračnom mjestu.prenosi

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?