Izložba lipičkog slikara naivne umjetnosti – Vladimira Paurića

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

U galeriji „Mramorne kupke“ unutar Toplica Lipik u utorak 13. studenog s početkom u 18:30 sati održat će se otvorenje izložbe slika Vladimira Paurića, poznatog lipičkog slikara naivne umjetnosti.

Iako je ovo treća izložba koju su ugostili zidovi Mramornih kupki, ovog su puta po prvi put ugostile djela našeg samoukog slikara iz Lipika, kod kojeg se ljubav prema naivnom slikarstvu razvila prije gotovo četiri desetljeća za vrijeme perioda svog života koji je proveo na radu u Virovitici. U to je vrijeme putujući po Podravini po prvi put ugledao taj oblik umjetnosti kada ga je put doveo do jedne križevačke restauracije, u kojoj ga je tamo izloženo djelo naive ostavilo bez daha zbog , kako je sam umjetnik rekao, silne ljepote kojom je zračilo.

Od tada pa do danas, naiva i Paurić su neraskidivo povezani, on u slikanju pronalazi izvor radosti, unutarnjeg mira i neizmjernog užitka te gotovo da ne prođe dan da Paurić ne posegne za kistom kojim živim bojama na platno pretače neki od motiva s Pakre ili okolnih slavonskih krajolika. Iako je u mirovini i dalje neumorno stvara, a do sada je imao preko trideset samostalnih i zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Dobrodošlicu Vladimiru Pauriću u galeriju mramornih kupki lipičke bolnice, kao i brojnim posjetiteljima među kojima je bila i autorova obitelj, poželjeli su domaćin večeri i ravnatelj bolnice gosp. Darko Kelemen, njegova pomoćnica i glavna sestra bolnice gđa. Ljerka Pavković, prim. dr. Oto Kraml koji je po riječima umjetnika „glavni krivac“ za izložbu te Antun Haramija koji je i otvorio izložbu u svojstvu izaslanika gradonačelnika Lipika Vinka Kasane.

Večer je glazbom oplemenio Josip Knežević diskretnom pratnjom na gitari, pjesničkim izričajem ju je upotpunila prim. dr. Senka Rendulić Slivar svojim stihovima ljubavne tematike, a o svom doživljaju i utiscima posjetitelji izložbe mogli su razgovarati sa samim autorom na prigodnom domjenku koji je postavljen u sklopu svečanog otvorenja izložbe.

Svi zaljubljenici u naivu i likovnu umjetnost Vladimira Paurića koji nisu bili na otvorenju izložbe, jedan će mali dio njegovog bogatog likovnog stvaralaštva ipak moći vidjeti sve do 27. studenog do kad će slike prepoznatljivog naivnog simbolizma krasiti galeriju Mramornih kupki u lipičkim toplicama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave