Invaliditet je u Hrvatskoj samo još jedna stigma i rupa bez dna

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

 

Fizičko, psihičko, tjelesno i seksualno zlostavljanje ne zaustavlja ni nad ženama koje imaju neki oblik invaliditeta. Žene najviše trpe nasilje na radnom mjestu ili pak u obitelji, ali su previše uplašene da bi nasilje prijavile i zaustavile ga. Žene sa invaliditetom nizu izuzete iz toga paklenog kruga koji nema niti humanosti, niti rado prihvaća žene sa invaliditetom u društvo i društveno korisnu zajednicu.  Sva ta neinformiranost žrtve nasilja ostavlja po strani, a to još više rasplamsava nasilje, razna omalovažavanja i poniženja. Mnoge ustanove i slična savjetovališta također ne nude adekvatnu pomoć u tim situacijama, pa cijela pasivnost žena koje ne prijavljuju nasilje i nije začuđujuća. Za bilo kakve promjene pogotovo kod žena sa invaliditetom, trebalo bi promijeniti čitav sustav koji je do sada pokazivao mnoge manjkavosti.

 

Vezane vijesti:

Unuke teško pretukle baku

Udomljavanje osoba treće dobi

Čudo prirode protiv starenja

Čovjek se izolirao od društva  25 godina u pustinji

 

Zagreb grad koji se uhvatio u koštac sa problemom

 

Zagreb ima ustanovu za žrtve nasilja, ali otišao je i korak dalje da podigne svijest o nasilju nad osobama sa invaliditetom.  Kampanja pod nazivom „16 dana aktivizma“, predstavila se u školama i dječjim vrtićima, a u kod obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, kampanju je prikazala i u pisanom obliku kroz letke, brošure a sve sa ciljem podizanja svijesti i na postojanost osoba sa invaliditetom. Aktivan je također i SOS telefon za žene sa invaliditetom nad kojima se vrši nasilje, tako da se svima može pružiti savjetodavna, ili pak pravna pomoć. Za priznanje da se nad tobom vrši nasilje i da si žrtva nasilja nije lak put, te za taj čin treba mnogo hrabrosti, ali ii podrške društva.

Česte su izolacije takvih slučajeva, odbačenost od društva i stigmatiziranje, a osobe i žene sa invaliditetom nalaze se pred zidom i ne znaju se izvući iz okrutnih ralja života. Za drugačiji odnos prema ljudima sa invaliditetom potrebna je edukacija koja bi se trebala promovirati i na radnom mjestu, jer u sveopćoj borbi za adekvatnost spolova, žene sa invaliditetom zaslužuju čast, poštovanje i jednakopravnost u društvu, jer one doprinose boljoj humanosti života.

Humanost i briga za bližnje je prijekopotrebita

Upornost i briga za bližnje je temeljna misao vodilja koja treba biti sprovedena u djelo kako bi se nasilnici koji vrše teror na radnim mjestima i u obitelji nad ženama, pogotovo nad ženama sa invaliditetom bili prokazani javnosti, a kako bi žrtve nasilja primile svu adekvatnu pomoć za stabiliziranjem vlastitog života. Svi imaju pravo na život dostojan čovjeka, bez straha, terora ili bojazni.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica