Edukativni izleti u Zagorje i Likom do mora

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Zagorske udruge i projekt „Senior aktiv program“

Udruga umirovljenika Zlatar jedna je od umirovljeničkih udruga, uz Bedekovčinu, Zlatar Bistricu, Konjščinu, Jesenje i Zagorska Sela, koja se među prvima uključila u projekt „Senior aktiv program“ u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Umirovljenici iz Bedekovčine prvi su ostvarili edukativni izlet i sa svojom predsjednicom, Đurđom Mohač, putovali su dragim krajem – Hrvatskim zagorjem, posjetivši dvorac Veliki Tabor, Staro selo Kumrovec i Galeriju Antuna Augustinčića u Klanjcu.

Marija Kunić, predsjednica Udruge u Zlatar Bistrici, svoje je članove i druge zainteresirane umirovljenike, povela prema Lici. Razgledali su Otočac i druge ličke destinacije, od Kutereva, Krasna do Senja. Ličkim putom krenuli su i umirovljenici Jesenja s predsjednikom Ivanom Klasnićem.

Ivan Bocek, predsjednik Udruge umirovljenika u Konjščini, odlučio se za otok Krk, koji obiluje kulturno-povijesnim znamenitostima, od otoka Košljuna do Juran dvora i Baščanske ploče.

Umirovljenici iz Zagorskih Sela, s predsjednikom Viktorom Francom, putovali su Istrom do tamošnje metropole Pule.

Zlatarščani, zajedno s Mačancima i Loborcima, svoj su edukativni izlet nazvali „Likom do mora“. Predsjednik Željko Slunjski, ujedno i licencirani turistički vodič, poveo ih je u Gacku dolinu, na Majerovo vrilo, zatim u utočište medvjeda Kuterevo i potom na sjeverni Velebit, u Krasno, gdje se nalazi jedno od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta Gospe od Krasna. Za zagorske izletnike tamošnji župnik, vlč. Stjepan Zeba, predvodio je misno slavlje, poslije kojega je goste počastio ličkom travaricom i pelinkovcem, koji se proizvode u krasnarskome kraju. Gosti su mu darovali veliko licitarsko srce s posvetom „Marija Bistrica – Gospi od Krasna“, predsjednik Udruge vinara i vinogra- dara „Pajdaš“ bocu vina s naljepnicom dr. Juraj Žer- javić, Zlatarščanin koji je nekad bio marijobistrički opat, a svoje nagrađivano vino u vlastoručno oslikanoj boci darovala je Katica Jug.

Ručak je organiziran u ho- telu „Degenija“, ponad svetišta, s prelijepim pogledom na sjeverni Velebit. U senjskoj kuli Nehaj dobro raspoloženi Zagorci razgledali su izložbu o senjskim uskocima i povijesti tamošnjih crkava. Izlet je završen u Novom Vinodolskom, rodnome gradu hrvatskoga bana pučanina, Ivana Mažuranića, za čijega je banovanja Zlatar imao najveću moć .(hul)

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave