Dom sagrađen po europskom modelu za kvalitetniji život osoba treće dobi

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Inovativan projekt s međunarodnim razvojnim potencijalom u Hrvatskoj

Salvia Senior Residence je prvo naselje za osobe treće životne dobi u Hrvatskoj izgrađen po modelu domova četvrte generacije koji podrazumijeva bolju integraciju korisnika i njihovo sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima.

Ovo je inovacija koja korisnicima nudi različite modele i korištenje usluga prema potrebama. Umirovljenicima se daje prilika da budu su-proizvođači usluga koje koriste te da žive aktivan život koji će ih učiniti aktivnima i živahnima. Ovaj projekt je kreditirao HBOR i on ima razvojni potencijal, nudi usluge relativno visokog standarda i inozemnim korisnicima. Projekt je naročito zanimljiv našim građanima koji žive u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj itd. Njima se nude usluge znatno jeftinije nego u tim zemljama, izjavio je za portal Treća dob, Gojko Bežovan, savjetnik na projektu te profesor na pravnom fakultetu.

 

Kada je projekt zaživio i čijom idejom?

Nastanak projekta povezan je s kupnjom zemljišta na kojem je bila predviđena gradnja doma za stare. Dakle, to je bio uvjet grada Crikvenice. Arhitekt Darko Manestar osmislio je moderan i održiv koncept doma prilagođenog starijim osobama.

 

Što znači da je naselje izgrađeno po “europskom modelu domova”?

Europski model podrazumijeva aktivan život korisnika usluga u domu i odabir usluga prema potrebama te organizaciju dodatnih aktivnosti izvan doma u naselju. Dakle, dom je integriran u naselje, a dio doma koji se nalazi u apartmanima prakticirat će program potpomognutog stanovanja. Ovo je novi tip usluga u kojima žive vlasnici apartmana, ili su ih uzeli u najam. Korisnici koji žive u apartmanima u iste mogu primati, naročito tijekom ljeta, i članove svoje obitelji.

 

Koliki je smještajni kapacitet?

Smještajni kapacitet je 140 kreveta u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama (71 soba, 48 apartmana).

 

Kolike su cijene smještaja i kakvi paketi postoje?

Cijene se kreću od 7.000,00 kuna naviše, a ovise o vrsti smještaja i usluzi koju nudimo. Mogući je dugotrajni ili privremeni smještaj, a nudimo i razne pakete usluga za smještaj od 7 ili 14 dana. Specifični su paketi koje nudimo za vrijeme trajanja godišnjih odmora, što znači da ukoliko osoba koja brine o starijoj osobi ide na godišnji odmor, svoje najbliže može prepustiti nama na medicinsku skrb i rehabilitaciju. Također smo osmislili pakete kod ranog otpuštanja iz bolnice gdje mi nudimo medicinsku skrb i ranu rehabilitaciju.

 

Što je uključeno u cijenu?

Ukoliko je ugovoren smještaj u jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi u cijenu je uključeno sljedeće: 3 glavna obroka, dva međuobroka, 24 sata zdravstvena skrb, ovisno o stupnju njege fizikalna terapija, liječnička vizita, pranje rublja, slobodne aktivnosti.

 

Koliko korisnika trenutačno boravi u naselju? 

Trenutno smo popunjeni 30 %. Prve korisnike smo počeli primati 15. 10. 2015. godine. Prema dosadašnjim rezervacijama očekujemo popunjavanje kapaciteta do kraja godine.

 

Koliko djelatnika je zaposleno u Salviji?

Salvia trenutno zapošljava medicinske sestre, fizioterapeute, njegovatelje, kuhare i pomoćno osoblje, a broj zaposlenih se mijenja ovisno o popunjavanju kapaciteta. Do kraja godine planiramo zaposliti ukupno 60 radnika.

sal

Kad govorimo o zdravstvenoj njezi i medicinskoj skrbi, što je ono što nudite?

Zdravstvena skrb:

Zdravstvenu skrb pruža stručno medicinsko osoblje licencirano os strane strukovnih komora prema preporuci liječnika opće medicine i liječnika specijalista. Pomoć kod njege provode njegovateljice.

 • Svakodnevna zdravstvena njega;
 • Provođenje zdravstvenih postupaka prema uputi liječnika;
 • Priprema i davanje lijekova prema uputi liječnika;
 • Organizacija liječničkih pregleda;
 • Pratnja osoblja kod specijalističkih pregleda;
 • Provođenje stručnih  postupaka prema standardiziranim postupcima rada;
 • Usluge uzimanja bioloških uzoraka za laboratorijsku obradu prema uputi liječnika;
 • Dostava nalaza laboratorijskih pretraga;
 • Dostava i priprema lijekova.

 

Fizikalna terapija i rehabilitacija:

Prema procjeni funkcionalne sposobnosti korisnika i individualnom planu rehabilitacije,  fizikalna terapija  provodi individualne tretmane i grupne terapijske vježbe. Fizikalnu terapiju provodi licencirani fizioterapeut.

U suvremeno opremljenom prostoru fizikalne terapije nudimo:

 • terapijske vježbe (pasivne i aktivne vježbe, vježbe uz otpor, izometričke vježbe, vježbe balansa, rasteretne vježbe, respiratorne, vježbe ustajanja, stajanja i hoda, vožnja bicikla, vježbe koordinacije, vježbe za sfinktere)
 • krioterapiju,
 • TENS,
 • elektroterapiju,
 • ultrazvuk
 • Individualno savjetovanje i edukacija: pružanje informacija, poduka za neovisno življenje,
 • trening upotrebe proteza, ortoza i dr. ortopedskih pomagala

 

Glavni cilj razvoja ovog modela stanovanja je podmiriti  potrebu za održavanjem primjerene kvalitete života  i u starosti. Pokretanjem ovog projekta želimo promicati kulturu umirovljenja i socijalne inovacije kojima se starijim osobama omogućuje izbor između većeg broja usluga i tipova stanovanja.

Za korisnike naših usluga, razvili smo inovativni model potpomognutog stanovanja, koji funkcionira kao više izdvojenih stambenih jedinica, projektiranih za život starijih ljudi uz sva moguća pomagala, dostavu hrane, dnevne usluge, medicinske i rehabilitacijske sadržaje, te organizirane zajedničke aktivnosti. Stanovi za potpomognuto stanovanje se mogu ili kupiti ili uzeti u najam, a veličina je od 40 do 70 m2. Svi stanovi su klimatizirani, imaju balkon,  a iz svake prostorije je pogled na more, istaknula je Karolina Kudelić – Rasonja, ravnateljica Doma.

 

Izvor: Trecadob.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave