DOKAZANO JE, OVAJ LIJEK SPRIJEČAVA MOŽDANI UDAR! Ali ne smije ga piti svatko, provjerite jeste li kandidat

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

napovoljnija invalidska kolica

Sve više pacijenata s poremećajima srčanog ritma, koji ih izlažu većem riziku od moždanog udara uzima svakodnevno tablete koje sprječavaju stvaranje ugrušaka te iz tog razloga prosječno imaju manje moždanih udara, doznajemo iz švedske studije.

Naime, velika većina moždanih udara dogodi se kad ugrušak začepi arteriju koja vodi krv u mozak. Atrijska fibrilacija, najčešći oblik poremećaja srčanog ritma koji se očituje povećanim brojem otkucaja tzv. treperenjem, može izazvati stvaranje takvih ugrušaka i dovesti do moždanog udara.

Znanstvenici su za potrebe svog znanstvenog istraživanja proučili dvije skupine pacijenata s atrijskom fibrilacijom kako bi utvrdili koliko su često imali moždane udare i jesu li uzimali stariju generaciju lijekova poput varfarina ili novije generacije antikoagulansa koje imaju manji rizik izazivanja krvarenja i drugih težih komplikacija.

ENERGETSKA BOMBA – Jedna čaša dnevno smanjiti će vam šansu za moždani udar

U prvoj skupini od  41.000 pacijenata 2012. , prije nego što su alternative varfarinu bile široko dostupne i utvrdili su da je 52 posto pacijenata uzimalo sredstva za sprječavanje zgrušavanja krvi. U toj skupini godišnje je 2,1 pacijent na svakih 100.000 imao moždani udar.

Zatim su proučili i drugu skupinu od više od 49.000 pacijenata u 2017. nakon što su alternativna antikoagulativna sredstva bila na raspolaganju. U toj skupini 74 posto pacijenata uzimalo je lijekove protiv zgrušavanja i godišnje je moždani udar zabilježen kod 1,17 na svakih 100.000 pacijanata.

 

RECEPTI I NAMIRNICE PROTIV ZGRUŠAVANJA KRVI

 

“Uvođenje nove generacije antikoagulansa pružilo je više alternativa za sprječavanje moždanog udara i fibrilacije”, rekao je voditelj studije dr. Tomas Forslund s instututa Karolinska u Stockholmu. “Povećano korištenje nove generacije antikoagulansa ili varfarina u slučajevima atrijske fibrilacije kod pacijenata od kojih su mnogi stari, krhki i visokorizični, povezano je sa smanjenim rizikom za moždani udar bez povećanja rizika za teška krvarenja”, ističe Forslund.

 

Kod pacijenata s atrijskom fibrilacijom električni impulsi u srcu su kaotični i stijenke pretklijetke trepere. Kao posljedica toga krv ne teče dobro u klijetke i to može voditi u stvaranje ugrušaka koji potom putuju krvnim žilama do drugih organa.

Pacijenti koji pate od atrijske fibrilacije imaju do sedam puta veći rizik od moždanog udara u odnosu na ljude koji ne pate od istog poremećaja. Iako varfarin može spriječiti moždani udar njegovo dugotrajno korištenje može povećati rizik od teškog krvarenja i nepraktičan je jer zahtjeva stalno vađenje krvi kako bi se utvrdilo prima li pacijent ispravnu dozu.

OPREZ KOD KUPNJE TLAKOMJERA! UMIROVLJENICA (60) SPRIJEČILA POJAVU PONOVLJENOG MOŽDANOG UDARA!

 

Tim istraživanjima je utvrđeno da, iako se povećala upotreba antikoagulansa, nije porastao i broj krvarenja kao komplikacije čak i među onima kod kojih je izrazito visok rizik od krvarenja, dokazalo je istraživanje. Razlog je možda dijelom i taj što je porastao broj ljudi, koji uzimaju novije generacije antikoagulansa umjesto varfarina, ističu znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Stroke.

Kako bi smanjili rizik od nastanka moždanog udara potrebno je prekinuti s nezdravom prehranom: hrana koja obiluje zasićenim mastima i koncentriranim šećerima, jako zasoljena hrana, hrana bogata kolesterolom itd., a treba prijeći na zdrav način prehrane: prehrana u kojoj dominiraju nezasićene masti, pogotovo maslinovo ulje, mnogo voća i povrća u hrani, prehrana bogata neprobavljivim biljnim vlaknima, mnogo ribe u prehrani, pogotovo plava riba.

Najzdraviji način prehrane je takozvana mediteranska dijeta, tj. tradicionalna prehrana na obalama Mediterana.

U cilju prevencije moždanog udara treba svakako prestati pušiti jer pušenje može i do šest puta povisiti rizik nastanka moždanog udara, a rizik raste s brojem popušenih cigareta. Srećom, već 5 godina nakon prestanka pušenja rizik se izjednačava s rizikom nepušača. Alkoholna pića treba konzumirati umjereno, preporučljivo je popiti čašu crnog vina dnevno. Prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost su dokazani čimbenici rizika za nastanak moždanog udara. Jednostavan način smanjenja prekomjerne tjelesne težine je prelazak na zdrav način prehrane i povećana tjelesna aktivnost. Učinite nešto za sebe i svoje zdravlje još danas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?