Protuupalna hrana

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Nije sasvim jasno je može li neka hrana izravno suzbiti upalu povezanu s MS-om, ali u članku Mikela Theobalda i medicinskom pregledu dr. Sc. Samuela Mackenziea (zadnji put ažurirano nalazi se nekoliko protuupalnih namirnica korisnih za MS. U nekoliko sljedećih postova bit će navedene te namirnice. Nadamo se da će vam ovo biti ne samo zanimljivo, već i korisni.

Riba
Masne ribe dobar su izvor omega-3 masnih kiselina. Masne ribe uključuju pastrvu, losos tunu, skušu i haringu (uključujući i sardine). Za omega-3 se široko smatra da imaju kardiovaskularne koristi, a čini se da pomažu i blokirati upalni odgovor tijela, pokazala je studija objavljena u kolovozu 2017. u časopisu Autophagy. Kada su u pitanju izravne koristi za MS, rezultati su manje jasni, ali istraživanje kod miševa, objavljeno u siječnju 2017. u časopisu BMC Neuromscience, pokazalo je da omega-3 mogu dati nemali učinak u pstupku obnove mijelina, Prevlaka na živčanim vlaknima koje su napadnute kod MS. Barem nekoliko studija, uključujući i jedno objavljeno u travnju 2018. u časopisu Neurology, otkrilo je da veći unos masne ribe može čovjeku smanjiti rizik od napredovanja MS-a.

Voće i povrće
Voće i povrće bogato je fitokemikalijama i antioksidansima, tvarima koje mogu pomoći smanjiti upalu. Prema Harvard Women’s Health Watch, protuupalna dijeta trebala bi uključivati hranu poput rajčice, lisnatog zelenila poput špinata i kelja te voće poput jagoda, borovnica, trešanja i naranči. Postoje dokazi da bi konzumiranje ove hrane moglo biti korisno za MS. U studiji objavljenoj u januaru 2018. u časopisu Neurology, otkriveno je da prehrana bogata voćem i povrćem korelira s manjom invalidnošću i nižom ozbiljnošću simptoma kod osoba s MS-om, uključujući manje umora, oštećenja kognitivnih funkcija i depresiju.

Kurkuma

Kurkuma je živo žuti, mirisni začin koji raste kao podzemna stabljika. Može se koristiti svježa, ali je najčešće dostupna u svom osušenom obliku, u prahu. Pokazalo se da je najraširenija molekula kurkume, poznata kao kurkumin, posjeduje brojne potencijalno korisne učinke na ljudsko tijelo – od kojih bi neki mogli biti posebno bitni za MS. Kao što je navedeno u preglednom istraživanju objavljenom u siječnju 2017. u časopisu Journal of Cellular Physiology, kurkumin može utjecati na različite stanice vašeg imunološkog sustava na način koji može smanjiti ozbiljnost bolesti koja proizlaze iz reakcije imunološkog sustava. Jedan poseban protuupalni učinak kurkumina je taj da on može blokirati aktivaciju molekule koja regulira faktor nekroze tumora alfa (TNF-ALPHA), koji ima ulogu u upali kod većine upalnih bolesti, uključujući MS, kako je navedeno u studiji objavljenoj u Listopada 2017. u časopisu Foods.

Avokado
Avokado je izvrstan izvor zdravih mononezasićenih masti i antioksidanata, koji mogu oslabiti upalni odgovor vašeg tijela. U stvari, protuupalna svojstva avokada su toliko jaka da zapravo mogu nadoknaditi manjak zdravog izbora hrane.

Studija objavljena u veljači 2013. u časopisu Food & Function proučila je markere upale u krvi sudionika nakon što su jeli hamburger s ili bez dvije unce avokada. Istraživači su otkrili da je i avokado smanjio upalni odgovor izazvan s jedenjem hamburgera.

Uključivanje avokada s hamburgerom nije povećalo razinu triglicerida u krvi kod sudionika u usporedbi s samim hamburgerom, unatoč dodanoj masnoći i kalorijama u avokadu.

Orasi
Dobar su izvor omega-3 i drugih zdravih nezasićenih masti. Kao i neke druge vrste orašastih plodova, oni su također prepuni antioksidanata, vlakana i magnezija, koji svi imaju važnu ulogu u reguliranju upale. Konzumiranje oraha pokazalo je da smanjuje razinu dvaju markera krvi koji sudjeluju u upalnom odgovoru – metabolit prostaglandina E i 11-dehidro tromboksana B2 – ali ne i neki drugi, pokazalo je istraživanje objavljeno u listopadu 2012. u časopisu Prostaglandins, Leukotrienes i Essential Fatty kiseline. Studiju je podržala Kalifornijska komisija za dobrobiti oraha u prehrani.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje. Postoje mnogi dokazi da ekstra djevičansko maslinovo ulje – a posebno njegove komponente poznate kao fenoli – mogu pomoći u sprječavanju upalnih procesa koji su uključeni u razne kronične bolesti, navodi se u članku objavljenom u studenom 2016. u časopisu Food & Function.

Zapravo, pregled istraživanja objavljen u rujnu 2015. u časopisu Nutrients utvrdio je da je od 30 studija koje su obuhvaćale preko 3000 ljudi, konzumiranje maslinovog ulja povezano s izraženim padom dvaju markera upale, C-reaktivnog proteina i interleukina-6. Bilo je i snažnih dokaza da je konzumiranje maslinovog ulja poboljšalo rad krvnih žila.

Autor: Ivan Novak

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave