OPREZ KOD KUPNJE TLAKOMJERA! UMIROVLJENICA (60) SPRIJEČILA POJAVU PONOVLJENOG MOŽDANOG UDARA!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Poznato je da su na tržištu  na raspolaganju različiti tlakomjeri koji se razlikuju po načinu mjerenja i zato se možda teško odlučiti za onog pravog. Isto tako možda niste znali  da  je analogni još uvijek najpouzdaniji tlakomjer za razliku od digitalnog tlakomjera iako za njega treba malo više truda. Prije svega, za kućnu upotrebu, tlakomjer treba biti jednostavan za upotrebu i treba biti pouzdan jer on čuvaju naše zdravlje. Oni su prevencija.

No dali su svi tlakomjeri pouzdani i koju štetu nam doista mogu napraviti?

Javila nam se zbunjena i ogorčena umirovljenica iz Pule Ivana S. (60) koja je na vrijeme spriječila još jedan mogući moždani udar, koji je mogao biti kobni.

Naime, kako kaže koristila je dugo analogni tlakomjer dok nije kupila digitalni u jednoj apoteci u Puli.( digitalni SLIKA 1.) Zadnja 2 mjeseca korištenja tlakomjera pokazivao joj je svo vrijeme vrlo nizak tlak. Prestala je uzimati tablete koje je dobila nakon prvog moždanog udara. No i dalje je osjećala čudne glavobolje i sve one simptome koje donosi visoki tlak.  Ništa joj nije bilo jasno dok jednog dana nije otišla lječnici i konstatirali su joj, uz provjeru svih tlakomjera koje je imala da je digitalni tlakomjer radio odstupanja i do 50%! Vjerojatno je tom reakcijom i akcijom spasila svoj život!

Pozivamo na oprez svima koji imaju probleme sa tlakom i koji se pouzdaju na svoje uređaje da provjere da li su ispravni kako bi na vrijeme spriječili mogući moždani ili srčani udar!

 

POVIŠENI KRVNI TLAK

Povišen krvni pritisak najčešće se otkriva kada su simptomi koji upućuju na vrlo visok porast tlaka ili oscilacije u njemu već izraženi. Ili se već osjećaju posljedice koje povišeni krvni tlak može uzrokovati na drugim organima: očima, bubrezima, krvnim žilama, srcu i mozgu.

Uzroci povišenog krvnog tlaka mogu biti: nepravilna prehrana, neumjereno ispijanje alkoholnih pića, pušenje, kofeinski napici, nasljedna sklonost, povišena tjelesna težina (pretilost), povišena razina masnoća u krvi, fizička neaktivnost.

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da tlak trebaju kontrolirati isključivo starije osobe. Međutim, tlak je potrebno kontrolirati i u mlađoj dobi, a to se pogotovo odnosi na osobe koje imaju problema s povišenom težinom i u rizičnoj su skupini za visok krvni tlak i opasnost od moždanog i srčanog udara.

 

Tlakomjer treba biti što jednostavniji za kućnu primjenu. Obratite pozornost na nekoliko savjeta:

  • Koliko je jamstvo tlakomjera.
  • Da li je moguć servis tlakomjera.
  • Mogućnost nabavke rezervnih dijelova poput: manžete, pumpice, adaptera.
  • Točnost mjerenja tlakomjera: u nekim tlakomjerima napisano je od proizvođača da je dozvoljeno odstojanje 5-10%. Ako uzimate terapiju lijekovima, odstojanja su bitna!
  • PROVJERITE SVOJE UREĐAJE U APOTECI, KOD LIJEČNIKA, SUSJEDA…

 

Tlakomjer slika 1.(DIGITALNI TLAKOMJER)

 

Tlakomjer slika 2.((DIGITALNI TLAKOMJER))

 

Tlakomjer slika 3.(ANALOGNI TLAKOMJER)

 

PIŠITE NAM I DALJE NA: UREDNISTVO@TRECADOB.COM

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave