ANEMIJA – Koje namirnice izbjegavati a koje treba konzumirati

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Prema podacima, anemija uzrokovana manjkom željeza je najčešći poremećaj nutritivnog statusa na svijetu.

Kompleksan je odnos između vaše anemije i hrane koju jedete, ne radi se samo o unosu namirnica bogatih željezom i tome kako vaš organizam sposoban njega apsorbirati.
Ovo su primjeri namirnica koje će poboljšati apsorpciju željeza ili ju pak smanjiti.

KAVA

Kava se može umiješati u proces apsorpcije pa čak i pohranu željeza u organizmu. Polifenoli su odgovorni za taj utjecaj, pa ako kavu popijete sat prije obroka to bi mogao biti dobar način da spriječite negativan utjecaj na apsorpciju željeza.

JAJA

Dok su žutanjci prirodan izvor željeza, jaja sadrže protein phosvitin koji veže željezo i time se ono teže probavlja. On može i spriječiti apsorpciju željeza iz drugih namirnica. Dobra je vijest da vitamin C pomaže da se željezo iz namirnica koje ste pojeli oslobodi pa je čaša limunade prava stvar uz omlet od jaja.

ANEMIJA – No ipak višak željeza u krvi može uzrokovati cirozu, pa čak i zatajenje srca

 

 

MLIJEKO

Kalcij iz mliječnih proizvoda se može također umiješati u apsorpciju željeza ali na sreću, efekt je kratkotrajan. Najbolje je da mliječne proizvode konzumirate par sati prije obroka bogatog željezom.

 

KRUH

Kruh sa žitaricama je odličan način za unos više nutrijenata, ali kako oni sadrže kiselinu koja se miješa u apsorpciju željeza, bolja je opcija kruh druge vrste ili dodatak vitamina C obroku.

ČAJ

Čaj je pun tanina polifenola koji će utjecati na apsorpciju željeza, a to se ne odnosi samo na crni čaj već i na čaj od kamilice i mente. Ne morate se odreći čaja, ali ga nemojte piti uz obrok.MASLINOVO ULJE

Iako je jedna od zdravijih namirnica, sadrži kvercetin koji negativno djeluje na apsorpciju željeza. No kako štiti zdravlje srca i krvnih žila, nemojte ga jesti uz biljne izvore željeza.

Željezo u krvi: Anemija je često znak neke vrlo ozbiljne bolesti

 

 

KURKUMA

Kurkuma je jedna od namirnica koja je bogata polifenolima te se zato loše slaže s apsorpcijom željeza. Kurkumin iz kurkume se veže za željezo pa se teže apsorbira, posebno ako imate niske razine željeza.

LIMUN

Kao i mnogi citrusi, limun je pun vitamina C koji pojačava apsorpciju željeza iz hrane. Vitamin C će se uništiti kuhanjem zato je najbolje popiti čašu limunade prije obroka.TAMNA ČOKOLADA

Sigurno se radi o dobrom primjeru namirnice koje sadrži željezo. Zrna kakaa su puna željeza ali i polifenola, no kako se oni gube tijekom fermentacije, gube si polifenoli pa će se željezo puno bolje razgraditi u organizmu.

Stalno vam je hladno? Evo koji su pravi razlozi tome

 

PISTACIO

Ovo je zrno prepuno željeza, a za razliku od sličnih plodova ima jako malo kalcija koji ometa apsorpciju željeza pa ga čini idealnom namirnicom.

 

DINJA

Dinja je idealan primjer namirnice koja poboljšava apsorpciju željeza u organizmu. Kako je i izvrstan desert, savjet je da se dinjom zasladite nakon obroka koji je uključivao namirnice bogate željezom.prenosi Ordinacija.hr

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?