Stalno vam je hladno? Evo koji su pravi razlozi tome

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Brojne studije, poput one objavljene u časopisu The Lancet, pokazale su kako neki ljudi, posebice žene, muku muče s hladnim stopalima i rukama, a ženama je u pravilu češće hladno nego muškarcima. Međutim, možda ste samo jedan od onih kojima je uvijek hladno, a možda ne znate da i neke bolesti, stanja, čak i neki lijekovi mogu biti uzrok tog ne baš ugodnog osjećaja hladnoće.

Anemija

Anemija, ili niska razina željeza u krvi, može negativno utjecati na regulaciju tjelesne temperature. Osim što dovodi do osjećaja umora, slabosti i uzrokuje glavobolju, moguće je i da osjetite pothlađenost, osobito ruku i nogu.

Bolest perifernih arterija

Bolovi u nogama tijekom svakodnevnih aktivnosti mogu ukazati na prisutnost bolesti perifernih arterija. Ako je jedna noga mnogo hladnija od druge, pogotovo ako je i bolna, utrnula ili slaba, to bi mogao biti znak bolesti.

Hipotireoza

Ukoliko vam štitnjača ne radi dobro zbog nedostatka hormona, možete postati osjetljiviji na hladnoću.

Bolest bubrega

Ukoliko vam bubrezi loše filtriraju krv to može sniziti tjelesnu temperaturu i uzrokovati druge probleme.

Manjak vitamina B12

Manjak vitamina B12, dovodi do anemije, zbog koje možete osjećati da vam je uvijek hladno.

 

Mitovi i zablude o zdravlju: Tko hoda bos neće se prehladiti…

 

Lijek

Neki lijekovi kao nuspojavu imaju osjećaj hladnoće. U tom slučaju sa svojim liječnikom razgovarajte o promjeni lijeka ili promjeni doziranja lijeka.

 

 

 

Periferna neuropatija

Kada u nogama osjećate hladnoću, ali nisu hladne na dodir, to bi mogao biti znak ovog stanja, koje često uzrokuju dijabetes, ozljeda, infekcija, manjak vitamina ili vas tijelo upozorava da ste bili u kontaktu s otrovnim kemikalijama.

Pijenje alkohola

Pijenje alkoholnih pića će vas u početku zagrijati, ali jednako tako može dovesti i do sniženja tjelesne temperature. Alkohol izuzetno jako utječe na dio mozga koji regulira tjelesnu temperaturu.

Neke studije su pokazale da su muška stopala toplija od ženskih. Hormon estrogen razrjeđuje krv i smanjuje protok krvi u kapilare. Metabolizam također igra važnu ulogu: žensko tijelo brže razgrađuje kalorije i zbog toga ima manje masnog tkiva koje ga grije. Dakle, ako primijetite da imate hladnija stopala od svojeg partnera, to nije razlog za paniku.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?