Mitovi i zablude o zdravlju: Tko hoda bos neće se prehladiti…

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email

Djeca koja jedu slatko mogu imati poslije obroka više energije, jer su ugljikohidrati energetske bombe, ali su i jedina hrana moždanim stanicama i nikako ne čine djecu hiperaktivnima. Uvijek su vam govorili da bolesni ne smijete jesti sladoled, da navučete čarape jer ćete se prehladiti… Naši stručnjaci donose odgovore na ova vječna pitanja.
Ono što se može dogoditi je da vam pothlađivanjem padne imunološki sustav na mjestu koje je pothlađeno pa se uzročnici više i brže razmnožavaju. Ali ne znači nužno da ćete se i razboljeti zato što bosi trčkarate po svijetu – kaže dr. Branislava Čilić na uzrečicu koja zimi odzvanja u većini domova. PRENOSI

Što je mit, a što nije?

Crveno je bolje od bijelog vina? – ISTINA
U proizvodnji crvenog vina koristi se kožica bobice grožđa koja sadrži najvrednije tvari iz grožđa. Tako crveno vino ima puno više antioksidansa, među kojima je i resveratrol, koji sprečava rast stanica raka.
Boli te grlo, sladoled će sve pogoršati? – ISTINA
U prehladi su uzročnici već uneseni u gornji dio respiratornog sustava – ždrijelo. Jedući hladnu hranu, poput sladoleda, u početku ćemo možda uništiti dio uzročnika, ali ćemo i smanjiti prokrvljenost sluznice, što će potaknuti razmnožavanje bakterija ili virusa, pa se vraćamo na pogoršanje bolesti.
Ako se proguta, žvaka u želucu ostaje 7 godina? – MIT
Žvake se sastoje od zaslađivača, pojačivača okusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Gumenu bazu čini mješavina elastomera, smole, masti, emulgatora i voska, koju želučana kiselina i enzimi koji sudjeluju u probavi uspješno razgrađuju, pa ne zaostaju u želucu puno dulje nego ostala hrana.
Grickaj mrkvu, imat ćeš bolji vid? – ISTINA
Mrkva ne može poslužiti kao lijek u liječenju očnih bolesti, ali zbog visoke koncentracije beta-karotena, koje naše tijelo pretvara u vitamin A (retinol), može pomoći kao prevencija u sprečavanju nastanka degenerativnih promjena na očima, kaže doc. dr. sc. Ivana Mravičić iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.
Podižu li jaja kolesterol? – ISTINA
Iako su žumanca bogata kolesterolom, mnoga su istraživanja pokazala da zasićene masti imaju mnogo veći utjecaj na povećanje kolesterola u krvi nego hrana koja ga sadrži.
Zbog puno slatkiša djeca su hiperaktivna? – MIT
Djeca koja jedu slatko mogu imati poslije obroka više energije, jer su ugljikohidrati energetske bombe koje brzo oslobađaju energiju u tijelu, ali su i jedina hrana moždanim stanicama i nikako ne čine djecu hiperaktivnima. S druge strane, dječja prehrana mora biti raznolika i prekomjeran unos slatkiša ima druge neželjene učinke (karijes i slično), pa sve treba dozirati, kaže dr. Čilić.
Ne hodaj bos, razboljet ćeš se? – MIT
Hodajući bosi možete se pothladiti i osjećati hladnoću koja je neugodna, ali nećete se prehladiti jer je uzročnik prehlade virus koji morate unijeti u organizam kako biste oboljeli.
Jedi jogurt za bolju probavu? – ISTINA
Dobre probiotičke bakterije iz jogurta sprečavaju razmnožavanje patogenih bakterija u crijevima, čime pridonose održavanju zdrave crijevne flore. Također, pomažu jačanju imuniteta, kaže nutricionistica Vesna Bosanac.
Bježi s propuha, ukočit ćeš se! – ISTINA
Pojačano strujanje zraka nas hladi. Ako nam je koža vlažna ili smo preznojeni, taj zrak će nam pothladiti te dijelove tijela. Naši će mišići reagirati stezanjem, smanjit će se cirkulacija u mišiću u kojem će se nakupiti mliječna kiselina zbog koje ćemo osjećati bol i zgrčenost.
Maslinovo ulje čuva srce? – ISTINA
Maslinovo ulje sadrži antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale koji pak povećavaju rizik za pojavu upalnih procesa. To povećava rizik za pojavu ateroskleroze. Iako je ekstra djevičansko maslinovo ulje kvalitetna namirnica, kao i sva druga ulja, bogato je mastima i energijom pa neumjeren unos povećava mogućnost za debljanje.
Ne gledaj TV izbliza, izgubit ćeš vid! – MIT
Gledanje u ekran izbliza ili u mraku ne može trajno oštetiti vid, ali može izazvati zamor očiju koji se može očitovati glavoboljom, umorom i suhoćom očiju.

Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on telegram
Share on email
Povezane objave
napovoljnija invalidska kolica